Last news in Fakti

3 Декември, 2007 00:00 731 0

Строим олимпийски курорт на границата със Сърбия

  • сърбия-
  • магистралата-
  • граждани-
  • олимпиада-
  • курорт-
  • двете
Най-подходящото място на Балканския полуостров за зимен туризъм се намира в края на Стара планина, точно на граничната бразда със Сърбия. Това обяви министърът на икономиката Петър Димитров, който научил този факт при посещението си в западната ни съседка, но не успя да уточни координатите му.

Канадска фирма, наета от сърбите, проучила мястото и твърди, че като климат и природни дадености бъдещият курорт може да бъде домакин на зимна олимпиада.Мечтата на Сърбия е да домакинства в бъдеще зимна олимпиада. Те предложиха олимпийският курорт на граничната бразда да бъде построен като съвместен проект и с него двете държави да кандидатстват за домакини на следваща олимпиада.Изграждането на бъдещото олимпийско курортно селище ще се финансира със средства от еврофондовете, смята министър Димитров. Бъдещият зимен курорт ще засенчи по дадености Банско, Боровец и Пампорово и ще доведе елитни спортисти от Европа за тренировки и почивки.

Според бизнесмени от хотелиерския е ресторантьорския бизнес у нас от началото на годината заради въведените визи със съседните Сърбия и Република Македония, България е загубила над 250 млн. евро. Предприемачите от отрасъла се надяват от началото на зимния сезон да се създаде по-добра организация при издаването на визи за граждани от тези страни, решили да почиват в нашите зимни курорти. От години Банско и Пампорово бяха любими места за отпуска около Коледа на сърби и граждани от съседна Македония. Българските туроператори искат туристите от двете държави да се въведе улеснен режим за групи. По същия начин преди време бе решен визовият проблем за руснаци и граждани на други бивши съветски републики.

За по-стабилно развитие на икономическите ни връзки със Сърбия и западните ни партньори ще спомогне довършването на магистралата между София и Белград. До 2010 год. магистралата София - Белград трябва да стане факт. От сръбска страна са заявили, че вече са осигурени средствата за изграждането й на тяхна територия. Пускането на магистралата между двете столици ще помогне за бързото пътуване, което е условие за развитието и на туризма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА