Last news in Fakti

20 Януари, 2008 00:00 443 0

Очакват забавяне в ръста на цените на жилищата в Кипър през 2008 г.

  • цените-
  • сравнение-
  • година-
  • декември-
  • ръстът-
  • кипър-
  • въпреки-
  • тази година-
  • през декември-
  • въпреки това ръстът
Цените на жилищата в Кипър са се повишили почти с 20% през 2007 г. въпреки усилията на централната банка да ограничи ръста, но анализаторите очакват, че темпото на поскъпване ще се забави през 2008 г., съобщава Ройтерс. Ръстът на годишна база се е забавил до 19,2% през декември в сравнение с 21% през ноември.

През декември цените са регистрирали първия си спад за 2007 г., като са отбелязали месечно понижение от 1,9% спрямо месечно увеличение от 2,5% през ноември. Въпреки това ръстът е почти три пъти по-висок в сравнение с 6,6%, регистрирани през декември 2006 г.

Централната банка на Кипър наложи ограничения на ипотечното кредитиране през 2007 г. поради опасения на нарастващото влияние на кредитната експанзия върху цените на имотите. Въпреки това ръстът на цените е продължил да се ускорява и през втората половина на годината в сравнение с годишен ръст от 9,7% през юли, което се дължи отчасти на очакваните по-ниски лихвени ставки след присъединяването на Кипър към еврозоната и спекулациите за евентуално налагане на ДДС върху продажбата на парцели.

За тази година обаче очакванията са за по-бавно нарастване. „Изглежда на пазара има забавяне, но не чак в такава съществена степен... Лично аз смятам, че тази година ще станем свидетели на охлаждащ ефект“, коментира Янис Телонис от Hellenic Bank. Костас Апостолидес, икономист от EMS Economic Management Services, също очаква понижено търсене на жилища тази година. „Средният дългосрочен ръст на цените е между 8 и 10%“, коментира той. „Въпреки това има фактори, които не могат да бъдат предвидени като международната (финансова) криза, която може да повлияе негативно на инвестициите на британците, а също и рестрикциите от страна на (Кипърската и Европейската) централни банки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА