Last news in Fakti

21 Март, 2008 00:00 1 957 0

Тони Младенова: „Имоти над 70 000 EUR се купуват кеш”

  • много-
  • бизнес-
  • българия-
  • доста-
  • имоти-
  • които-
  • бизнеса-
  • агенция-
  • всичко-
  • агенции-
  • например-
  • голяма-
  • чужденците-
  • тогава-
  • някои-
  • докато-
  • имотите-
  • добре-
  • правила-
  • усилия
, Тони Младенова, президент на „BULGARIA 21”
Kak да Ви представя на читателите на вестник „Софийски имоти”?
- Завършила съм международен бизнес в Университет в Лос Анджелис, Америка, където работих и 14 години в сферата на недвижимите имоти. В България се завърнах преди 3 години и започнах отново бизнес в сферата на имотите. Мисля, че агенцията ни за този кратък период успя доста добре да се наложи на българския пазар.


Има ли разлика между бизнес практиките „навън” и тук, в България?
- Да, има голяма разлика. Има точни правила, които чуждите бизнес практики следват, докато у нас по-скоро липсват бизнес правила и етика. Голяма част от местните агенции са некоректни и нелоялни дори помежду си. Хората тук се опитват да направят нещо, но много повече усилия са нужни за успеха.


Всичко, както се казва е измислено. Защо не искаме да приложим добрите правила на бизнеса у нас?
- Може би за някои неща не сме добре информирани, а други просто не ги знаем и всичко в съвкупност създава проблема тук.


А каква е Вашата бизнес философия? Прилагате ли чуждия подход на работа и взаимоотношения в офиса, и с клиентите тук в България?
- Моята бизнес философия е, че клиентът винаги е прав и не спирам да го повтарям на колегите си. За мен, това е изключително важно правило, на което се гради успеха на всяко бизнес начинание. Ако видим недоволството у клиента, първо трябва да се замислим какво сме сгрешили ние, да се опитаме да оправим въпросния проблем, защото не бива да забравяме, че доволния клиент води след себе си друг. Има и едно направено проучване, според което, ако клиентът е недоволен, той ще го сподели на още поне 10 свои приятели и партньори, така се проваля репутацията ни.


Как се създава екип в България?
- Трудно. Нашата агенция работи предимно с чужди клиенти, като за това на мен лично ми помага работата в САЩ. Изискванията за служителите ни са на първо място – писмено и говоримо да владеят английски език, да имат висше образование, а ние сме им предоставили добри условия за работа, имаме и служебни коли – едно доста голямо удобство, както за брокера, така и за съответния клиент.


Кой беше най-трудния момент в бизнеса Ви?
- За мен бяха първите шест месеца, след като се върнах в Булгария. Когато стартирах бизнеса си с имоти тук, се оказа, че не мога да пренеса изцяло наученото в чужбина. Една от причините беше и българското мислене, например: някои собственици смятат, че като дадат обявата за апартамента си на 10 агенции, ще го продадат или отдадат по-бързо. Напротив, необходимо е да дадеш на една агенция ексклузивните права върху своя имот, тогава тази агенция би вложила повече усилия, пари, реклама за да се случи бързо сделката. Когато, обаче се отдаде на много агенции, тогава никоя от тях не е сигурна дали ще получи накрая комисионната и не полага много усилия по сделката.

За трудностите, които среща бизнеса тук бих могла да говоря още много. На Запад може да бъде разрешен даден въпрос и по телефона, по интернет, докато тук бюрокрацията е голяма и се губи много ценно време в чакане по опашки, в обикаляне по институции.


Къде е Вашето семейство?
- В България, имам две малки дечица и съм много щастлива. Цялото ми семейство е тук, родителите ми, имам вече и нови приятели. Българите сме много по-сърдечни хора и много по-лесно се осъществяват социални контакти тук.


Как протича един Ваш делник?
- Ставам доста рано – в 6 сутринта, изпращам децата си на училище, след което в 8.15 съм в офиса и най-общо делника ми е от 8 до 8 вечерта. В събота и неделя нашата агенция също работи – може би сме единствени в България, които работим и в почивните дни, защото смятам, че тогава човек(основно клиентите ни са работещи хора) има възможност да прави огледи на имоти.


Какво бихте посъветвали потенциалните ви клиенти – българи и чужденци, да закупят имот или да изчакат?
- Да си закупят по най-бързия начин. Цените ежедневно растът. Вече говорим за 1000 – 1200 EUR/кв.м за панелка в столичния квартал Младост, например. По мои наблюдения до 70 000 EUR хората купуват имоти чрез банкови кредити, а от тази стойност нагоре се купува кеш. Има доста хора с големи финансови възможности, а след като има търсене, на този етап, цените се качват.


Какви са пречките за чужденците, решили да купят имот у нас?
- Това, което им попречи да купят имот край морето и в Банско - там не се продава от една година. Има застой и поради нелоялността на много агенции, които обещаваха доходност на инвестициите, но това не се случи. Няма възвращаемост. И строителите бяха виновни за големите обещания, които даваха и на картинка всичко изглеждаше добре, но когато инвеститорите дойдоха на място, за да видят имотите си, малко е да се каже, че останаха разочаровани. Лошата инфраструктура, презастрояването, няма го обещаното управление на имотите, на доста места лошо качество на строителството – всичко това оттегли инвеститорите. Строителните компании продадоха доста имоти по Черноморието и в зимните курорти „на зелено”, при което чужденците не получиха обещаното. Според мен, шансът на тези строители да продадат жилищата си е единствено ако намалят цената им наполовина.

Между другото голяма част от чужденците се насочиха към инвестиране в имоти в столицата, където поне възвръщаемостта е целогодишна. Отчайващо е това хаотично строителство навсякъде, а за мен е учудващо как някои получават разрешителни за това. Знаете ли, че в Щатите, например индустриалната зона си е 100% такава и никой не може да ти даде разрешение за строеж на друг вид обект в нея. Докато тук е възмутително – купуваш си например къща в Бояна или Драгалевци и изведнъж някой решава, че до оградата ти ще „извиси” блок, след което къщата става почти непродаваема.

А иначе, мисля че имотната криза в САЩ няма да се отрази съществено на пазара в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА