Last news in Fakti

24 Март, 2008 00:00 558 0

Венеция с грандиозен план за повдигане на потъващите сгради

  • около
,Венеция обмисля план за повдигане на сградите в града като противодействие на повишаващото се морско равнище, съобщи АФП. Местните власти и инженери са открили начин да повдигнат сградите с около 1 метър чрез поставяне на стълбове под основите, които ще бъдат повдигани хидравлично, обяснява италианският ежедневник La Stampa.

Операцията, с кодово име „Rialto“, ще отнема по около месец на сграда, ако всяка от тях се повдига с по 8 см на ден. Основният недостатък на операцията, че ще струва по около 2500 евро на квадратен метър. Привържениците на проекта обаче казват, че той ще възвърне оригиналния вид на града, който е потънал с около 23 сантиметра в рамките на 20-ти век.

„Rialto“ се явява алтернатива на проекта „Моисей“, който предвижда поставянето на десетки мобилни диги на входните точки на лагуната. Изпълнението му започна през 2003 и се планира да приключи през 2012, като приблизителната му стойност е 4 млрд. евро.

Градът все по-често понася щети от наводнения, като за периода между 1993 и 2002 е бил наводняван над 50 пъти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА