Last news in Fakti

30 Април, 2008 00:00 603 0

АЕS влага 1.3 млрд. EUR в ТЕЦ

  • изток-
  • марица-
  • марица изток-
  • комплекс марица изток
Със седем месеца закъснява изграждането на новата ТЕЦ край Гълъбово, в която американската компания АЕS инвестира 1.3 млрд. EUR, призна ръководителят на проекта Питър Литгоу. Според него все още има възможност закъснението да бъде наваксано и първият 335-мегаватов блок да влезе в експлоатация през юни 2009 г., а вторият - през ноември.

Етап

Във вторник приключи важен етап от строителството на новата електроцентрала - готова е металната конструкция на първия от двата котела за директно прахово изгаряне на лигнитни въглища. На церемонията присъстваха министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и американският посланик Джон Байърли.

Намерения

АES още преди година заяви намерение да участва и в изграждането и на четвърта мощност в комплекс Марица-изток. Няма промяна в инвестиционните ни намерения, очакваме старта на процедурата по избор на инвеститора, каза Литгоу. Тя обаче се бави заради съгласувателни разговори с Еврокомисията, уточни министър Петър Димитров. Водят се разговори и за финансиране с пари от ЕС на съоръжения за улавяне не само на серните, но и на въглеродните емисии.

Централата

Третата електроцентрала в комплекс Марица изток, наречена Ей И Ес-3С Марица-изток I, ще разполага с два блока с мощност от по 335 мегавата.Централата ще притежава най-съвременно оборудване, отговарящо на всички европейски изисквания за безопасност и екологичност. AES е най-големият чуждестранен инвеститор в България, припомни посланик Байърли. Нейният пример събудил интереса на други компании от енергийния бранш. Вече имало запитвания за проекти по изграждане на алтернативни източници за електропроизводство, посочи посланикът. 1245 са работещите на площадката край Гълъбово, през летните месеци те ще достигат 2500.
Над 50 са българските фирми, работещи като подизпълнители - сред тях са Химремонтстрой, Енемона, Рудин и Булмак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА