Last news in Fakti

2 Юли, 2008 00:00 412 0

Ипотечната криза можела да се предотврати

Днешната криза на финансовите пазари можеше да бъде предотвратена, заяви в интервю за руския вестник „Ведомости" генералният директор на J. P. Morgan Chase Джейми Даймън, съобщи БГНЕС. Колапси от различен вид се случват на всеки 5-7 години, това е нормално следствие от цикличността на икономиката, така че едва ли самата криза се е превърнала в голяма изненада, коментира още той. Според него в днешната ситуация определящо влияние са имали два фактора - конюнктурата на пазара, преди всичко балона в областта на недвижимите имоти, и прекалено високото равнище на дългова натовареност, която компаниите и финансовите институции вече не са можели да поддържат.

По принцип кризата можеше да бъде предотвратена, но когато регулаторите започнаха да предприемат мерки, вече беше твърде късно, заяви Даймън. За да може да се преодолее, е необходимо да се направят редица стъпки за подобряване на регулирането в ипотечния бизнес и да се проведе по-консервативна политика при управлението на рисковете и дълговото бреме, в това число и за банките. Трудно е обаче да се предскаже колко ще продължи кризата и какво точно ще бъде влиянието є върху финансовия сектор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА