Last news in Fakti

22 Юли, 2008 00:00 621 0

Цените на жилищата в страната запъплиха

  • имоти-
  • софия-
  • цените-
  • купувачите-
  • жилища-
  • пазара-
  • според-
  • годината-
  • данни-
  • явлена-
  • поскъпване-
  • страната
След бурното поскъпване на жилищата през последните 4-5 години дойде време за успокояване на пазара. До този извод стигат в анализите си за полугодието големите агенции за имоти в страната. Макар и да посочват различни данни за ръста на цените, повечето от тях са категорични в едно - идва времето на купувачите.

Баланс

Години наред движещата сила на пазара на имоти бяха високият ръст на цените и нагласата на купувачите, че ако не купят сега, утре ще платят много повече, коментира изпълнителният директор на Адрес недвижими имоти Катя Ценова. Според нея сега пазарът влиза в етап на корекция и купувачите вече отказват да платят цена, която надхвърля техните финансови възможности. В същото време от май насам предлагането на жилища е изпреварило търсенето с 50%, което значително увеличава избора на купувачите на имоти. До подобен извод стига и агенция Явлена, по чиито данни към момента само в София са в строеж 4.1-4.2 млн. кв. м жилища. Ако разбием тази площ на апартаменти по 70 кв. м, ще получим над 60 000 имота, които ще излязат на пазара през следващите 2-3 години, посочи Младен Митов, анализатор в Явлена. Според него това значително ще надвиши новото строителство, което досега е завършвано в София - около 4000 жилища годишно.

Цени

Средно със 17% са поскъпнали жилищата в областните градове на страната за първите шест месеца на годината спрямо последните шест на 2007 г. Данните на Адрес сочат, че средният ръст на цените в София за този период е 21%. Високата стойност се дължи на бързия темп на поскъпване през първото тримесечие. Заради ръста на лихвите и инфлацията обаче след април сделките намаляха и започна застой на цените, коментираха от агенцията. По нейни данни ако се засече поскъпването от януари до юни, данните за София вероятно ще покажат по-нисък ръст - малко над 10%. За цялата 2008 г. средният темп на поскъпване вероятно няма да надхвърли 10-15%, смятат от агенцията.

Прогнози

Според Катя Ценова пазарът в София вече дава признаци, че достига своя пик. За това говорят както появата на вторичен пазар на нови жилища, така и достигането на пределна цена в търсени квартали като Младост и Студентски град. Не толкова категорични в изводите си са от Явлена. Според Младен Митов е нормално при успокояване на цените масата на предлаганите имоти да нарасне, а с това и времето, за което купувачите правят избор. В момента повечето от тях изчакват, а и сме в разгара на ваканционния сезон. По-сериозен анализ на пазара ще може да се направи едва към края на годината, смята той. По-крайно мнение изказа управителят на агенция Виктория Инвест и консорциума Имоти груп Наско Атанасов, който очаква по-продължителен застой на цените, а при някои имоти - дори спад. Според него тенденцията вече се наблюдава в областните градове на страната, а в края на годината ще се усети ясно и в София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА