Last news in Fakti

28 Юли, 2008 00:00 602 0

Строителният надзор куца

  • ефективност-
  • сградата-
  • славова-
  • строителен-
  • изисквания-
  • димитров-
  • надзор-
  • енергийна-
  • посочи-
  • енергийна ефективност-
  • строителен надзор
Необходим е контролен екип към Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти (БААИК), който да проверява дали фирмите за строителен надзор оценяват характеристиките за енергийна ефективност на всички новопостроени сгради. Тази възможност се обмисля от асоциацията, съобщи за в. Пари инж. Димитър Димитров, член на управителния съвет на БААИК.

Пропуски

Често се случва надзорът да пренебрегва задълженията си да оценява енергийната ефективност на сградите, посочи Димитров. Виждал съм технически паспорти, в които пише, че сградата изобщо не подлежи на оценка за енергийна ефективност, допълни той. За такива нарушения трябва да се отнемат дори лицензите на надзорните фирми, каза Димитров.

Контрол

В момента никой не проверява дали тези изисквания се изпълняват. Дирекция национален строителен контрол (ДНСК), която има това задължение, не разполага със специалисти, които да проверяват доколко е достоверен енергийният паспорт на сградата. Този проблем се отнася и за самия строителен надзор.

Подизпълнител

Предпочитам да наема фирма за енергийно обследване като подизпълнител, която да изготви енергийния паспорт на сградата, каза за в. Пари Стефка Славова, управител на консултантска фирма Стеки консулт. Една от причините е, че те са тясно специализирани в тази дейност, допълва тя. Според Славова тази практика ще продължи още дълго време, защото инвестицията, която трябва да се направи за сформирането на такъв екип, е твърде голяма.
Най-малко 30 хил. лв. са нужни, за да се снабдим с всичко необходимо за извършване на подобна дейност, посочи Славова. Има и друг проблем, казва Славова.
При приемането на проектите за строеж на нова сграда общините масово не изисквали документ за нейните енергийни характеристики. Така когато надзорът ги изиска от инвеститора, излиза, че си превишава правата, смята тя.

Изисквания

Едно от съществените изисквания, за да влезе сградата в експлоатация, е да й бъде направена оценка за енергийна ефективност. Според Закона за устройство на територията това задължение е именно на фирмите за строителен надзор.
Ако дадена сграда не отговаря на тези изисквания, консултантът е длъжен да посочи, че тя не може да бъде построена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА