Last news in Fakti

1 Август, 2008 00:00 593 0

Банките ограничават бизнес кредитите за строителство

  • банките-
  • имоти-
  • цените-
  • строителството-
  • сгради-
  • строителство-
  • много-
  • момента-
  • ситуацията-
  • имотите-
  • години-
  • високи-
  • бизнес-
  • почти-
  • жилищни-
  • стига-
  • строителния-
  • продажбите-
  • кредитите-
  • офис сгради
Българските банки станаха много предпазливи, когато одобряват кредити за строителство на жилищни и офис сгради. До миналата година кредитните институции бяха много агресивни и даваха пари за строителство на почти всеки, стига да представи подходящо обезпечение. Сега ситуацията е коренно променена. Ако някой предприемач в момента реши да влезе в строителния бизнес, шансът това да се случи е минимален.

Европа

Една от причините е ипотечната криза в САЩ, която постепенно обхваща и някои европейски държави. Испания е най-засегната сред европейските страни в това отношение. От началото на годината 65 испански строителни фирми и брокери на имоти са потърсили защита от фалит. Забавянето в продажбите на жилища в Испания в съчетание с увеличаващите се лихви по кредитите правят тежка ситуацията за строителните предприемачи. В Англия и Ирландия също има проблеми и понижения в цените на имотите.

Курорти

В България ситуацията е добра, като за момента няма спад в цените на имотите, но страхът от възможни проблеми в бъдеще кара банките да са предпазливи. Това е добре от гледна точка на стабилността на банковата система и на цялата икономика. Реалността е следната - в презастроените курорти като Банско и Слънчев бряг кредитните институции вече категорично отказват да финансират строителството на сгради. Ако физически лица желаят да закупят в момента готов апартамент или магазин в тези курорти, банките им дават ефективно 20-30% от стойността на сделката, което обезсмисля банковия кредит. Преди две години един английски експерт по недвижимите имоти беше казал: В Слънчев бряг ще се лее кръв. Времето за отрезняване дойде и тепърва ще има голям спад в цените на имотите в курортите с лоша инфраструктура и голямо презастрояване.

Градове

За разлика от ваканционите имоти, в големите градове ситуацията е нормална и няма опасения от силен спад на цените. Възможно е да има лека корекция надолу, защото на сегашните нива купувачите се въздържат да купуват и предпочитат да изчакат. След известно задържане на цените или продавачите ще трябва леко да коригират офертите си надолу, или купувачите ще трябва да преглътнат новите, по-високи цени на апартаментите. Лично според мен най-вероятна е лека корекция на цените в районите с по-лоша инфраструктура. Смешно е да се искат 1200-1300 EUR/кв.м за апартамент в Слатина.

Реакция

При тази ситуация е разбираемо защо банките са внимателни при финансирането на строителство на жилищни имоти. При оча-квани високи продажни цени строителите рискуват да останат с непродадени апартаменти и кредити с високи лихви. При сегашната ситуация стартирането на строителство е свързано с големи разходи за покупка на парцел или висок процент на обезщетение на собственика на парцела. Това автоматично води до големи разходи и по-висок риск за строителния предприемач. При строителството на офис сгради се забелязват много стартиращи проекти и се очаква в близките 2 години голямо предлагане на офиси за продажба. Възможно е то да надвишава значително търсенето. От тази гледна точка в последните седмици банките отказват да кредитират и строителството на офис сгради. Естествено има и изключения, но те са за имоти на топместа, които ще са лесни за отдаване и продажба. Ако офис сградата няма лесен достъп, не е на голям булевард и няма достатъчно места за паркиране, финансирането е много трудно.

Лихвите вече започват от 8%

Срокът, при който банките финансират проекти в строителството, е поне една година. Най-често при строеж на жилищни сгради кредитите са двегодишни. Лихвите по кредитите в момента започват от 8% и зависят от кредитната история, оборотите и печалбата на кредитополучателя.Само допреди 1-2 години почти всеки можеше да получи бизнес кредит за строеж, стига да е в състояние да предложи добро обезпечение. Нямаше значение дали има опит в строителния бизнес, или тепърва се пробва. Сега това е почти невъзможно.Като цяло обаче липсата на опит в строителството не е фатална, стига инвеститорът да има опит в продажбите на имоти. При тези условия банките биха го кредитирали, защото по-трудната част с продажбите е подсигурена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА