23 Септември, 2008 00:00 632 0

Курорт за 8,3 млрд. евро строи Дерипаска в Черна гора

  • черна-
  • черна гора
Морски курорт с яхтено пристанище на стойност 8,3 млрд. евро ще изгради в южната част на Черна гора руският бизнесмен Олег Дерипаска, заедно със собственика на унгарската компания TriGranit Шандор Демян и канадския инвеститор Питър Мунк, който управлява златодобивната фирма Barrick Gold.

Селището ще се разположи върху 2 млн. кв.м, съобщи вчера руският бизнесвестник "Комерсант". В проекта участват и собствениците на терени от Черна гора, които са поканили инвеститорите за усвояване на голямата територия. Според европейската преса в проекта участват и наследниците на семейство Ротшилд.

Партньорите планират да построят яхтено пристанище, ресторанти, апартаментни комплекси и вили. Планира се строителството да започне през 2010 г., а реализацията на всички предвидени обекти ще продължи не по-малко от 10 години. Комплексът ще наподобява грандиозните проекти на територията на Дубай, а територията му е съпоставима с площта на държавата Монако.

Имотният пазар в Черна гора има висок ръст, с което се обяснява интереса на инвеститорите към страната. През последните две години цените на жилищата в малката република са се увеличили двойно, а в момента независимо от световната финансова криза не се регистрира поевтиняване, съобщава "Комерсант". Въпреки това се очаква промените по световните имотни пазари да се усетят и в тази дестинация, защото при проблеми собствениците се отказват първо от курортната недвижима собственост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА