Last news in Fakti

1 Октомври, 2008 00:00 469 0

Щатският вирус вече се вихри и в ЕС

  • белгийските
Вирусът “фалити на банки” след Америка трайно се настани и в Европа. Вчера поредната жертва падна в ръцете на държавата. Белгийските и френските власти поеха контрола върху половината от капитала на банка Дексиа, след като късно вечерта в понеделник той беше увеличен. Капиталът на Дексиа е разпределен между групата за финансови услуги Аркофин - 13%, белгийските общини - 14%, компанията Етиас- 5%, държавата ще държи 5.7%, а белгийските райони - 5.7%. От френска страна дял от Дексия ще придобие застрахователят CNP (1.3%) и Касата за депозити и влогове (над 25%).

Правителството на Ирландия подкрепи и гарантира депозитите и заемите на местни банки, за да успокои инвеститорите, след като акциите им се сринаха рекордно.

Национализация

Ден преди това национализацията застигна и други водещи банкови институции в Европа. Правителствата на Великобритания, Испания, Исландия, Холандия, Белгия, Дания и Русия се активизираха и предприеха спасителни операции в банковия сектор. Държавна финансова инжекция за 16 млрд. USD получи белгийско-финансовата група Fortis. Германската Hypo Real Estate беше спасена с кредитна линия от правителството за 35 млрд. EUR. На Острова британският ипотечен гигант Bradford&Bingley се сдоби също с държавни криле.

Съседи

На фона на вълната от национализации и паниката сред вложителите главният секретар на Съюза на банките в Гърция Христос Горцос посочи, че няма основания за безпокойство за депозитите на вложителите в гръцките банки. Той уточни, че банковата система в Гърция е стабилна и това личи от печалбите на трезорите. Очаква в Атина да се качат лихвените проценти на междубанковия пазар, а оттам ще скочат и лихвите по заемите. Тъй като значителна част от банките у нас (ОББ, Пощенска банка, Пиреос Банк България, Емпорики банк) са собственост на големи гръцки финансови институции, то не би следвало да има проблеми у нас, коментираха банкери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА