Last news in Fakti

7 Октомври, 2008 00:00 475 0

Англичанин купи 150 къщи у нас

Напук на световната икономическа криза, англичанинът Дейвид Феърбърн си пазарува къщи у нас като банички. Бившият учител от Острова е изкупил 150 селски съборетини във Врачанско и Монтанско. За всяка от тях е броил по 5-6 хиляди лева. Феърбърн върти бизнес с наши имоти от 2 години. След като купи къщите, той им прави основен ремонт и ги продава на свои сънародници.

Така е превърнал врачанското село Вировско във вилна зона на Англия. От 380 къщи там Дейвид е взел 30. Всичките били необитаеми от 20-30 години. Три английски семейства вчера започнаха да се нанасят в обновените домове. Греъм и Аманда Дерби прекрачиха прага на къщата на разстреляния ятак Иван Петров, чието име носи и улицата.

Охранителят и съпругата му се заселват у нас с надеждата да се отърват от стреса в родината си. В Англия животът е много депресивен и динамичен. Затова избрахме да живеем тук, разкри 22-годишният Матю Форест, който е дошъл с майка си Андреа. Дамата работи в кетеринг фирма и е добра кулинарка, но сипе суперлативи за българската кавърма. Невероятна природа, много хубав климат, мотивират избора си да се преселят в селото компютърните специалисти Патрик и Клеър.

След седмица във Вировско пристига младо семейство с четири деца. Майсторите бързат с довършителните работи по къщата им. Селото ни е от 320 жители. С многолюдните фамилии на преселниците прирастът ще скочи двойно, пресмята кметът Илия Гайдарски. Той отсега тича да урежда курсове по английски за местните, защото смята, че езиковата бариера ще пречи на общуването им с новодомците. Врачанският край е неоткритото бижу на Европа. Искам да го покажа на Стария континент, доверява търговецът на имоти, който е кръстил фирмата си на старото име на града "Вратца".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА