Last news in Fakti

10 Октомври, 2008 00:00 471 0

Владишка кавга за ипотекирането на имотите

Владици си размениха остри реплики на църковно-народния събор в Рилския манастир вчера за това кой да има право да дава под наем имоти и кой не.

Църквата няма да има право да продава, заменя и ипотекира своите имоти. Може само да ги дава под аренда и под наем, съобщи говорителят на форума протойерей Ангел Ангелов. Решението е по предложение на Неврокопския митрополит Натанаил. Срещу него обаче остро възрази Варненският Кирил, който настояваше сделките да минават само през митрополитите. С убедително мнозинство обаче искането му не мина. Занапред редовно да се плащат заплатите на свещениците и да се преустанови порочната практика възнагражденията им да се формират според килограмите продадени свещи, бе решено още в Рилския манастир.

Синодалите наложиха и монопол върху вощениците. В бъдеще в храмовете ще се продават само свещи с печати от църковните свещоливници. По думите им така ще се ограничи спекулата със светия артикул.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА