19 Ноември, 2008 00:00 563 0

Общините ще продават чужди земи като свои

  • общините-
  • земята-
  • калинов-
  • години-
  • съсобственост-
  • предложението-
  • могат-
  • собственост-
  • закона-
  • тези земи-
  • съсобственост между държавата
Поправка в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи е на път да даде право на общините да продават чужди парцели, които до момента не са потърсени от собствениците им. Предложението е на група депутати от БСП и НДСВ, предвождани от левия Васил Калинов, и бе принципно прието на първо четене от парламентарната аграрна комисия. Според статистиката на земеделското министерство за непотърсени се водят 8 млн. дка земя.

През 1997 г. НС реши тези земи да се стопанисват през следващите 10 години от общините и чак след това да станат техни, ако собствениците им не са ги потърсили или не са успели да докажат собственост. Миналата година поредната поправка в закона превърна общините в собственици на тази земя, но с ограничени права. През следващите 4 години кметствата могат само да ги дават под наем, и то за не повече от 3 години, а при аренда - за не повече от 4 години. Ако до 2011 г. се появи реалният собственик на земята и покаже решение за възстановена собственост, общините трябва да му върнат земята.

Предложението на Васил Калинов е на път да прекрати този срок и общините да получат правото още сега да продават тези земи. "За да е прозрачно решението, то ще се счита за законно само ако е взето с мнозинство от 3/4 от общинския съвет", мотивира се Калинов.

Предложението на левия депутат срещна отпор от аграрното ведомство. "Тези земи са собственост на общините само формално. Нищо не пречи те да могат да се използват от общините примерно само за замени", каза земеделският зам.-министър Бюрхан Абазов. Депутатите опитаха и да прокарат редица вратички в закона, който уж щеше да сложи край на замените на земи и гори. Калинов например настоя да има две изключения: за инфраструктурни обекти, когато в тях участват общини, и странната формулировка "при прекратяване на съсобственост между държавата и трети лица". Попитан какво има предвид, левият депутат даде пример с хижа: "Представете си, че една хижа е приватизирана и земята около нея се явява съсобственост между държавата и частна фирма, които държат дялове като собственици в приватизираната компания". По думите му замяната била най-лесният начин да се прекрати тази съсобственост. Евдокия Манева (ДСБ) контрира, че тези случаи могат да се разрешат лесно с покупко-продажба на земята.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА