Last news in Fakti

12 Януари, 2009 00:00 610 0

Свилоза АД отлага проект за 250 млн. EUR

  • дружеството-
  • хартия-
  • свилоза-
  • млн eur
Свилоза АД ще замрази амбициозен инвестиционен проект за 250 млн. EUR, който предвижда изграждане на завод за производство на хартия. Отлагаме за неопределено време реализацията на проекта, но не сме се отказали от него, каза за в. Пари инж. Михаил Колчев, изп. директор на дружеството.

Изпълнение

Свилоза АД отчита успешно изпълнение на инвестиционната си програма за миналата година. Тогава дружеството усвои 28 млн. EUR кредит от ЕБВР и Нордик инвестиционна банка, с които изцяло бе преоборудван Свилоцел. В резултат на това производственият му капацитет нарасна над три пъти и сега предприятието преработва 36 хил. т дървесина месечно.

Мегапроект

В инвестиционната програма на Свилоза бе планирано през следващите години дружеството да се развива и в производството на хартия. Проектът за изграждане на такъв завод предвиждаше 230-250 млн. EUR инвестиции. Годишното производство трябва да достига 500 хил. т хартия от отпадъчни материали. По капацитет това ще е най-голямото такова предприятие на Балканите. Свилоза АД, която е изцяло експортно ориентирана, е един от най-засегнатите от рецесията. Само за два месеца борсовата цена на целулозата падна с повече от 35%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА