Last news in Fakti

13 Януари, 2009 00:00 622 0

Туристите в Пампорово се топят преди снега

  • около-
  • които-
  • година-
  • курорта-
  • миналата
Въпреки идеалните условия за ски тази зима туристите се топят в курортите ни. С 15 000 по-малко от миналата година са гостите от Западна Европа, които ще ползват чартърни полети до България, съобщиха от летище Пловдив.

Миналата година почиващите са били 60 000, а сега аеропортът ще посрещне едва 45 000 гости. Причините са както в кризата, така и в засиления интерес към курорта Банско, обясняват от летището. Чуждестранните туристи, които ще почиват в Пирин, предпочитат да кацат на столичното летище, което е по-близо. Най-много са полетите в събота - по 12 на денонощие на аерогарата край Крумово. Самолетите са от Великобритания, Ирландия и Русия. Заради по-малкото пътници тази година сезонът на чартърите ще бъде съкратен с около месец и ще приключи през март.

По предварителни прогнози за този зимен сезон се очаква спад от около 10-15% чужденци, които пристигат чрез туроператори в Пампорово. Миналата зима само през ски училището на "Пампорово" АД са минали около 13 000 скиори. Чуждите гости пристигат предимно с чартъри, които кацат на летищата в София и Пловдив - обясни шефът на най-голямото ски школо в курорта Любомир Санкийски. За трите седмици от началото на сезона около 2400 туристи основно от Англия и Ирландия са се учили да сърфират по белите писти. Януари по традиция не е сред силните месеци на курорта, но затова пък февруари е пиков заради ваканцията на школата в Англия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА