Last news in Fakti

20 Януари, 2009 00:00 902 0

Архитектурни шедьоври се превръщат в свърталища на кучета

  • години-
  • сградата-
  • сграда-
  • повече-
  • преди-
  • опасната-
  • стойност-
  • дунавската-
  • собствеността-
  • столица-
  • архитектурна-
  • други-
  • къщата-
  • елементи-
  • европейски-
  • постройка-
  • човек-
  • време-
  • единствено-
  • кметът-
  • дунавската столица-
  • нищо друго освен
„Къщата на духовете" са нарекли русенци рушаща се сграда в идеалния център на града и се молят да са далеч от нея в мига, в който тя изцяло ще се срути. Макар да е с прекрасна архитектура и строена по европейски образец, носещите елементи на сградата са прогнили и ден след ден от старинната постройка падат орнаменти и се рушат цели стени. Дворът се е превърнал в едно голямо сметище, а десетина улични псета са се настанили сред паянтовите дувари и се радват на истинско кучешко щастие.

В продължение на години не можем да спим нощем от лаенето им. Някакъв човек ги храни и те се чувстват като у дома си. За нас остава единствено страшната воня, която се носи от сградата, и страхът да не падне някоя стена върху главите ни, оплакаха се пред „Монитор" живеещи наблизо хора.

Георги Гинчев е пазач в новопостроената в съседство кооперация и всеки ден наблюдава свличането на старата сграда. „Не трябва да се чака нито секунда повече, докато не е пострадал човек. Не искам да си помисля пък какво ще се случи и при най-лекото земетресение. Когато загинаха онези две невинни момичета в София, се вдигна голяма гюрултия за паянтовите постройки и после пак всичко се забрави", тревожи се възрастният човек.

Къщата на ъгъла на улиците „Генерал Паренсов" и „Дойран" е частна собственост и петимата наследници, някои от които живеят в чужбина, с години не могат да си я поделят. В същото време те не полагат никакви грижи за нея, нито пък имат намерение да я продават. Сградата е паметник на културата и за нея не може да се вземе решение по бързата процедура. Общината в Русе с години се мъчи да разреши проблема, без да заобикаля закона. През това време имотът безвъзвратно се разруши и за реставрация на уникалната постройка не може и дума да става.

В края на юни миналата година след проливни дъждове се срути покривната конструкция и по чудо нямаше пострадали хора. Тогава къщата бе заградена с предпазни огради, което съвсем не означава, че е станала по-малко опасна. Заместник-кметът по строителството инж. Дончо Добрев със съжаление казва, че дългогодишните разговори с петимата собственици не са дали никакъв резултат. Тъй като сградата има архитектурна стойност, е назначена специална комисия от експерти за огледа й. Те са дали становище, че къщата не може да се възстанови поради непоправимите щети, нанесени от времето. Препоръчано е опасната сграда да се разруши изцяло, като преди това се заснемат фасадните елементи.


Постройките се държат на магия

Кметът Божидар Йотов се закани на собствена отговорност да демонтира паянтовата кула.
Общо 101 сгради в дунавската столица се клатят яко и застрашават живота на минувачите. Най-опасни са тези, които се намират в централната градска част и покрай тях всекидневно минават хиляди хора.
На магия се държи сградата на бившата полиция на главната улица „Александровска" и е цяло чудо, че все още никой не е пострадал. Постройката има историческа стойност, тъй като в нея преди повече от 100 години се е помещавало първото застрахователно дружество у нас, наречено „България". По времето на социализма там се настанява градското управление на милицията, което не полага особени грижи за поддържането є. В сградата са извършвани всякакви преустройства, довели до необратимото є увреждане.
В началото на 90-те години полицията се изнася и тогава започват съдебни дела за собствеността, което отново връзва ръцете на местната община. С риск да превиши правата си, наскоро кметът на Русе Божидар Йотов се закани да демонтира кулата на опасната сграда. Тя се държи на четири прогнили дървени греди и не е ясно как все още не се е сгромолясала на главната улица. И докато се уреждат въпросите около собствеността, общината не може да направи нищо друго освен да опакова опасната постройка в предпазна мрежа. Което пък няма да ни издигне особено в очите на хилядите туристи, дошли в града именно да разгледат бисерите на русенската архитектурна огърлица.


Има и добри решения

Неуредени въпроси около собствеността превръщат и други архитектурни шедьоври в центъра на Русе в потенциални убийци. Така е и със сградата на бившия Пионерски дом, който от години се руши и се обитава единствено от духове. Все пак за някои постройки с голяма архитектурна стойност е намерено добро решение.
Преди две години собствениците на „Приста ойл" - братя Бобокови, спечелиха търг за покупката на над 100-годишната сграда в центъра на Русе „Сиропиталището на пастор Вангеман", по-известна като Музикалната гимназия. Петролните босове купиха превърналата се в руина и строена през 1901 г. сграда за сумата от 450 хиляди лева.
Те поеха ангажимента за цялостната є реставрация и след година и половина там ще се помещава първият частен музей, който ще бъде и единственият нумизматичен музей в България.
Но подобна щастлива съдба имат не всички архитектурни шедьоври в дунавската столица. А на русенци не им остава нищо друго освен да се молят да са далеч от мястото, когато сградите убийци ще се срутят. Или казано с други думи - да разчитат единствено на случайността.


Европейският строителен облик

Навсякъде се посочва, че след Освобождението Русе е първият български град с европейски архитектурен облик. И действително централната част на дунавската столица, изградена през последните две десетилетия на 19 век, е илюстрация на архитектурната вълна, завладяла по онова време градовете на Западна Европа. Този повей на неокласицизма включва елементи на ренесанса, готиката, барока, ампира, рококото. Изящните фасади на сградите са украсени с колони, балкони и декоративни детайли - скулптури, маски, раковини, емблеми, орнаменти. Постройките са боядисани в различни цветове, което още повече подчертава богатите фасадни форми. Оформени са мансардни етажи с кулички, увенчани с флюгели, парапети и други изящни детайли. Този европейски архитектурен бриз завладява Русе преди повече от 100 години и до днес го отличава от всички останали български градове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА