Last news in Fakti

22 Януари, 2009 00:00 539 0

Спад на сделките с бизнес имоти

  • пазар-
  • забавяне-
  • обемът-
  • имоти-
  • бизнес-
  • сделките-
  • млн eur-
  • бизнес имоти
Лек спад на сделките с бизнес имоти у нас през 2008 г. отчете доклад на консултантската компания Елта консулт CB Richard Ellis. По нейни данни обемът на подписаните договори за продажба на офиси, търговски, индустриални площи и строителни парцели през изминалата година е намалял с 11% до 816 млн. EUR. През 2007 г. този пазар у нас е достигнал 878 млн. EUR.

Сделки

Основната част от инвестиционните сделки в България през 2008 г. са сключени през първите шест месеца, когато стойността им е достигнала 745 млн. EUR. Тогава бяха извършени и две от най-големите покупко-продажби - тази на мола на Carrefour в София, придобит от гръцката компания Assos Capital за 200 млн. EUR, и тази на портфолиото на фонда Лендмарк в България. То беше закупено от Бриджкорп за 210 млн. EUR в края на 2007 г., но впоследствие 75% от него станаха собственост на Алфа Дивелъпмънтс. Тези сделки доведоха и до сериозен превес на гръцките и българските инвеститори у нас за сметка на намаляващата активност на британските купувачи.

Забавяне

През втората половина на 2008 г. пазарът на бизнес имоти отчита значително забавяне на сделките, сочи проучването на Елта консултCBRE. Спрямо първото шестмесечие обемът на продажбите е намалял с цели 73%. Най-драстичен е спадът през последното тримесечие на годината, когато сериозно забавяне регистрират повечето пазари на бизнес имоти в Европа. По данни на CB Richard Ellis тогава общата стойност на сделките е била 19.5 млрд. EUR - спад с над 40% спрямо предходните тримесечия. За цялата година обемът на инвестиционния пазар на континента е 116 млрд. EUR, стойност, съпоставима с тази от 2004 г. Джос Тромп, директор на звеното за анализи на Централна и Източна Европа в CBRE, обясни спада с комбинираното влияние на няколко фактора: забавяне на инвестициите, застой при германските фондове от отворен тип, проблеми на наемния пазар и неясни ценови перспективи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА