Last news in Fakti

27 Януари, 2009 00:00 480 0

Ипотеката на прехода

  • жилището-
  • които-
  • цената
"Продавам едностаен апартамент с бонус хол, спалня, баня, тераса и гараж". Малко остана обявите за недвижими имоти да придобият подобен вид. Само и само някой да купи жилището.

След като дълги години българинът пускаше точно обратните обяви и търгуваше под името "гарсониера лукс" боксониера с преградка, а под името двустаен - едностаен с тераса, преправена на кухня, пазарът ни главоломно се втурна точно в обратната посока. Брокери съобщиха преди дни, че на много места гаражът вече се дава като бонус към жилището, а доскоро подобните помещения се продаваха едва ли не на цената на апартамента. Терасата пък вече е на половин цена, а общите части стават безплатни - нещо, което трябваше да се случи преди години.

Въпросът е дали балонът "недвижими имоти" ще спадне до поносим обем или ще разтресе с мощен гърмеж онези, които вече са се заборчили до гроб за нов дом. Купен по най-високи цени и гарниран с възможно най-високите лихви, които банките не се отказват да увеличават и сега. Ако изпаднат в невъзможност да плащат, с новата си цена жилището им сигурно няма да погаси дори лихвите по кредита, след като банката им го вземе. И да останат без дом, ще бъдат принудени да бачкат като луди до гроб, за да се издължат за нереално високата цена на дома на мечтите си. И да бъдат доволни, че не са ги обложили с данък "блянове".

Имам познато семейство български емигранти във Флорида, които от началото на кризата се чудят дали да се върнат тук. Но не могат - жилището, за което са взели кредит, вече не струва и наполовина от цената си. Дори да го продадат, няма как да "се разведат" с ипотеката за него.

Мнозина от родните новодомци ги чака същото. Някои може да кажат, че у нас това бе част от цената на прехода. Въпросът е кой и как ще я плати. А това със сигурност няма да са жилищните спекуланти. Те и без това вече са натрупали лихва от ипотеката на въпросния преход.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА