Last news in Fakti

23 Февруари, 2009 00:00 507 0

Инвестиции за 4 млрд. EUR чакали да влязат у нас

  • индустриални-
  • бъдат-
  • компании-
  • заяви-
  • посочи-
  • куюмджиев-
  • индустриални зони
Близо 4 млрд. EUR преки чужди инвестиции чакат да влязат в България буквално до месеци, съобщи зам.-министърът на икономиката Явор Куюмджиев на антикризисния форум за имоти BalREAct в София. Той прогнозира, че тази година чуждите инвестиции у нас ще са на нивото от 2007 г., когато бяха привлечени над 5.7 млрд. EUR.

Инвеститори

Кои са конкретните кандидати, Куюмджиев не пожела да посочи, но заяви, че става дума за компании от областта на фармацията, химията, енергетиката, както и автомобилни производители от ЕС и Китай. Плановете на държавата са да привлича експортно ориентирани компании, които идват със свои пазари, а не разчитат на вътрешното потребление, посочи Куюмджиев. Те ще бъдат привличани в държавни индустриални зони, за да им се спестят бюрократичните процедури и проблеми около намирането на земя и строителство. Едни от първите такива индустриални центрове ще бъдат развити на мястото на сегашните зони за свободна търговия в Русе, Видин и Свиленград. Те са 100% държавна собственост и лесно ще бъдат прехвърлени в капитала на новосъздадената от правителството компания Индустриални зони.

Проблеми

Сега България трябва ударно да строи инфраструктура, за да е конкурентоспособна след отшумяване на кризата, заявиха участници в BalREAct. Страни като САЩ и Китай вече го правят, посочи Джон Дейви от британската компания Вектор Мениджмънт. Можем да изградим перфектна инфраструктура, но не подобрим ли бизнес средата, трудно ще привлечем инвеститори, заяви управителят на Линднер Имобилиен Мениджмънт Росен Плевнелиев. Според него проблем номер едно пред инвеститорите е бюрокрацията. За нашия проект Бизнес парк София получихме от държавата дори повече от очакваната финансова помощ, но не и обслужване на едно гише, заяви той. Според Плевнелиев поне една от бъдещите индустриални зони трябва да бъде ориентирана към компании от енергийната ефективност и биотехнологиите, които определи като бизнеса на бъдещето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА