Last news in Fakti

5 Март, 2009 00:00 1 142 0

520 българи строят олимпийско градче

  • нюхем-
  • могат-
  • лондон-
  • които
Най-малко 520 българи са били наети през последните 6 месеца да участват в градежа в олимпийското градче край Лондон, който от 27 юли до 12 август 2012 г. ще е домакин на XXX летни олимпийски игри. Нашенците са част от над 10 000 чужденци, получили национален застрахователен номер през последната половин година, за да могат да се трудят на обектите.

Заедно с родните строители за изграждането на съоръженията работят 1510 поляци и 1090 румънци, както и 850 литовци. Най-много от чужденците обаче са индийците - 1800. Нашенците са получили номерата от администрацията на Нюхем, град с 250 000 души, който се намира в Източен Лондон, част от административната област Голям Лондон.

Статистиката показва, че в Нюхем продължават да идват мераклии за работа от всички краища на Острова, усетили, че във време на икономическа рецесия ще могат да се реализират по строежите срещу прилични пари. Разбира се, предвид ограниченията, които британското правителство е наложило за наемане на нискоквалифицирани работници от България и Румъния, предимство имат "местните". Но властите в Нюхем признават под сурдинка, че за работодателите да си "местен" е достатъчно да си регистриран на някакъв адрес в Нюхем. И никой не гледа нито националност, нито от колко време живееш в Нюхем. Сякаш целта на олимпийските игри е да промени нивата на безработицата в Източен Лондон. Статистиката сочи, че миналата година работещите по строежите в бъдещото олимпийско градче са били 3046, от които 63 на сто са били британци.

Сега във Великобритания до 21 250 българи и румънци могат да работят до шест месеца по полетата на Острова. Квотата за хранителната промишленост е 3500 работни места. Висококвалифицираните имигранти от България и Румъния имат право да кандидатстват само за длъжности, които не могат да бъдат запълнени от британски специалисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА