Last news in Fakti

20 Март, 2009 00:00 533 0

По 8 квадрата за всеки на плажа

  • място-
  • плажно-
  • плажове-
  • приход-
  • година-
  • плажно място
Нормативът за едно плажно място става 8 кв. м, а за плажове с площ над 100 000 квадратни метра - 12. Това е записано в методиката за определяне размера на минималната наемна цена при отдаване под наем на морските плажове, приета от Министерския съвет вчера. Тя е разработена във връзка с новите закони за концесиите и за устройство на черноморското крайбрежие, обявиха от "Дондуков" 1. Така вече всеки ще може спокойно да лежи на чадър или кърпа, без да притеснява съседа, а между чадърите ще има дистанция.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов обясни пред медиите, че вчерашното решение на кабинета е свързано с изцяло новата уредба на плажните концесии. Тя е в сила от тази година и важи за новия сезон. Съгласно приетите от правителството промени вече 50% от всеки плаж трябва да са свободна зона и за нея да не се събира такса от плажуващите. На останалите 50% от ивицата съответно ще се прилагат приетите от правителството норми за по осем метра на човек. Вече всички концесионери на плажове у нас са преподписали концесиите си за тази година, въпреки че голяма част от тях са имали възражения. Те са обяснили, че заради новите мерки печалбата им силно ще спадне, допълни Гагаузов.

Базата за изчисляване на първоначалната годишна наемна цена ще се формира от определения брой плажни места и базовия приход за плажно място, стана ясно още вчера. Базовият приход за плажно място през 2008 г. е от 150 лв. до 1312 лв. за различните плажове. Той се определя въз основа на базата на определения минимален приход на плажно място и коефициенти, отразяващи природно-климатичните характеристики на морския плаж, местоположението и изградената туристическа инфраструктура.

"Целта е справедливо разпределение на икономическата изгода от отдаването под наем на морския плаж върху наемателя и наемодателя", обясниха от правителствената пресслужба.

Цената, при която ще се сключва договорът за наем за съответния плаж, ще е предложената тарифа от участника в търга, класиран на първо място. За всяка година от срока на договора стойността ще се индексира с отчетената от Националния статистически институт годишна инфлация за годината, предхождаща плащането на наемната цена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА