21 Януари, 2015 09:00 5 484 3

Да накараме пространството да ни служи пълноценно

  • хаусмайстер-
  • дизайн

Един от основните проблеми на градските жилища е малкото пространство. Често на неголяма площ трябва да успеем да съчетаем удобно място за хранене, къпане, спане, почивка, готвене, разговори и срещи за семейство от поне 3-ма. Как да постигнем това? Отговорът едва ли е изненада – с добър дизайн. В един добър интериорен дизайн всяка част от наличното пространство се използва пълноценно. Дори многофункционално. Защото  работата на интериорния дизайнер не е само декорация – като например да определи къде да бъде цветарника. С всеки интериорен проект ние решаваме заедно с клиента кое е най-удобното функционално разпределение в жилището, кои са най-подходящите материали за ремонта и къде е най-добре той да инвестира определените за това средства. Хаусмайстер има опит в това – с всеки ремонт и интериорен проект ние решаваме определени проблеми и помагаме на клиентите си да живеят по-добре.

Един от начините да използваме максимално наличното пространство в жилището е като добавим функции към основните, за които е създаден дадена част от обзавеждането. Популярен пример е бар-плотът на кухненския остров. Но ако нямаме място за него? Тогава малкият плот за сервиране, който разделя частично кухнята от дневната, може да поеме тази функция.

houzz

Стълбите – те също могат да поемат и други функции. Дали ще бъдат едновременно с това и чекмеджета или рафтове за книги, това ще решим заедно с клиента.

houzz

Janez Marolt, dwell

Примери за многофункционални мебели има много. Друг полезен подход  за максимално използване на наличното пространство са модулните мебели - в зависимост от нуждата в момента можем да ги използваме в различни комбинации и варианти. Ето два примера от изложението в Кьолн, което започва тази седмица:

Cubit

Това са само няколко примера за ефективно използване на пространството в интериора, но възможностите са много – работата на интериорния дизайнер е да знае какви са продуктите на пазара, които могат да ни бъдат полезни и как максимално добре да ги използва за конкретните нужди на дадения клиент. Или да проектира мебели, които да позволят най-добре да се решат проблемите на даденото пространство. А след това да организира изпълнението им и реализацията на цялостния интериорен проект.

Автор:
Теменужка Захариева


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Крият го, но се оказва, че бедният българин има много по-висок жилищен стандарт като площ, разположение, остъкляване и вид на строителството, спрямо англичаните и японците. За климата и влагата в Англия няма да говорим.
  • 2 Тц

    0 0 Отговор
    Никой не крие нищо, а и единственото което имате в БГ е повече място. Наистина в Англия най-обикновените къщи са малки, за да пестят малко, все пак са на малко територия за толкова население. Но това е само за най-малките къщи. Това не значи, че строителството е лошо.
    А и за какво разположение говориш, като в България няма нищо както трябва подредено. Всичко е ей така строено. В Англия, жилищните части са отделени от улиците, всичко е спокойно, тихо, подредено и се намира само с един пощенски код. Елементарно за използване, перфектно организирано.
    За климата няма кво да говориш, единствено влажността е в повече но при такъв климат старите хора са 2 пъти по жизнени и живеят повече.
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Има много българи, които са си заключили панелките от едно време, а нямат 5 лв в джоба. Ако го сметнеш така, може и да излизат повече квадрати на човек. Но качеството и разумното използване са на светлинни години от това на Запада. Там ако имаш голям имот не получаваш социални придобивки защото е противоречиво. По този критерии българите наистина може да се нарекат богати, защото притежават имоти, но живеят изключително бедно. Дори не желаят да отдават заключените жилища под наем, за да имат поне някакъв минимален месечен доход, за справка имотните пазари в малките градове.