Last news in Fakti

22 Април, 2009 00:00 611 0

Над 33 млн. лв. кредити за модерни прозорци

  • програмата-
  • които-
  • reecl-
  • ефективност-
  • кредит-
  • кредити-
  • домакинства-
  • енергийната-
  • отпуснати-
  • енергийна-
  • енергийната ефективност-
  • енергийна ефективност
От началото на септември 2005 г., когато започна Програмата за енергийна ефективност в бита (REECL) са отпуснати над 73 291 567 лв., като над 12,848 млн. са били върнати на кредитополучателите, показва статистиката на програмата. Над 45,3 процента от заемите са били използвани за поставяне на енергоефективни прозорци. За смяна на дограмите банките са отпуснали досега над 33 170 270 лв. на 14 363 домакинства и са им върнали близо 5,3 млн. лв. От възможността да получат енергиен кредит са се възползвали над 24 431 български домакинства. Най-малко кредити - само 136, са били отпуснати за изолация на подове.

Със заем, отпуснат по REECL, стените на своите жилища са изолирали 3274 домакинства у нас. Делът на кредитите, взети за тази цел, е 11,5 процента.

27,5 на сто от взетите заеми по REECL са за закупуване на термопомпени агрегати. Най-често става дума за климатици, които осигуряват най-ефективно отопление и охлаждане.

На четвърто място по популярност са кредитите за закупуване на газови котли за отопление и бойлери, сочи статистиката на Програмата за енергийна ефективност в бита. От тях са се възползвали 1872 домакинства. Те са взели над 5,7 млн. лв. енергийни кредити и са им били върнати близо 914 хил. лв.

Официалният срок за завършване на REECL е до края на август, но най-вероятно той отново ще бъде удължен или ще се намери друга форма за субсидиране отчасти на дейностите за повишаване на енергийната ефективност в бита, съобщиха от програмата. Има още неизползвани пари от 50-те милиона евро, отпуснати от кредитната линия на донорите.

В бившите соцстрани програмата за енергийна ефективност в бита е първа по рода си. По света основно подобни схеми се прилагат в САЩ, но там главната роля имат правителството и енергийните компании, които по този начин намаляват инвестициите за нови мощности за производство на енергия. Там това е част от обслужването на клиентите.

Във Великобритания енергийната ефективност на домакинствата се субсидира директно от държавата. Така с непазарни механизми се насочват инвестиции към дейности, за които се смята, че са полезни за цялото общество. У нас според законодателството собствениците в сградите, имащи висок енергиен клас, са освободени от плащане на данък сгради за определен срок от време.

Най-голям интерес към енергийните кредити има в София. Активността в търсенето на енергийни кредити зависи от икономическото състояние на районите в страната. Най-малък е интересът в Северозападна България.

Според условията на REECL заем може да получи всяко домакинство в страната, но само един кредитополучател и само за един дом. Кредитополучателят трябва да живее в жилището, в което ще се правят финансираните енергоспестяващи подобрения. Имотът трябва да е съществуващ и вписан в съответните регистри съгласно изискванията на българското законодателство. Кредит не може да се взима за жилища, които нямат разрешение за ползване.

Може да се получи и повече от един кредит по програмата, но само за технологии, които не са били вече финансирани по нея - напр. с първия кредит си сменяте прозорците, а с другите си правите изолация на жилището и да си монтирате соларна инсталация. Новият заем може да се отпусне само от финансираща банка, която е отпуснала първия кредит. Левовата равностойност на 2000 евро е максималният размер на субсидията за всички 8 мероприятия за повишаване на енергийната ефективност в бита за едно домакинство, които се кредитират по програмата REECL.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА