Last news in Fakti

11 Май, 2009 00:00 651 0

Панелните жилища по-скъпи от новото строителство

  • думите-
  • цените-
  • имоти-
  • метър-
  • райони-
  • жилища
Продажните цени на панелните жилища вече са по-високи от тези на новото строителство в някои райони на столицата. Така например квадратният метър на апартамент в панелен блок струва с около 100 евро повече в сравнение с новите постройки, като в кв. „Люлин” започва от 550 евро, в кв. „Младост” – от 720 евро, а в „Борово” – от 900 евро.

Жилищата в нови кооперации в тези райони се търгуват съответно по 450 евро за квадратен метър, 600 евро и 850 евро. В столичния център панелните жилища се продават за 1240 евро квадратен метър, а новите – за 770 евро.

Това може да се дължи на няколко фактора, като един от тях е, че новото строителството в тези райони не е толкова качествено, обясни управляващият директор на агенцията за недвижими имоти „Форос” Добромир Ганев. По думите му е възможно и някои от собствениците на панелни жилища да задържат високи цените на имотите си на нива отпреди 1-2 години, защото не искат да загубят от стойността им.

За да привлекат повече клиенти, много от строителните компании прибягват до промоции и бонуси като например безплатно обзавеждане на стая, твърдят брокери. По думите им обаче въпреки това и падналите цени на недвижимите имоти все още са малко хората, които могат да си позволят да си купят жилище с пари в брой.

Заради затегнатото отпускане на ипотечни заеми най-често купувачите сключвали договори за разсрочено плащане с инвеститорите. Срокът, в който те трябва да се издължат, е между година и половина-две. Между 30 и 50 процента от сумата за апартамента трябва да се плати предварително, иначе инвеститорът поема прекалено голям риск, че купувачът няма да се издължи, обясниха от бранша.

Макар че сделките на пазара на недвижими имоти леко се повишиха, не се очаква през следващите три месеца цените на жилищата да се увеличават, прогнозираха брокери от столични агенции. По думите им се очаква дори леко понижение на цените на апартаментите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА