Last news in Fakti

29 Май, 2009 00:00 719 0

Строителите спират да свалят цените на имотите

  • цените-
  • според-
  • имоти-
  • предприемачи-
  • строителство-
  • пазар-
  • искров-
  • лъчезар-
  • мнение-
  • недвижими-
  • строителни-
  • лъчезар искров-
  • недвижими имоти-
  • при новото строителство
Пазарът на жилищни имоти вече достигна дъното си. Всяко по-рязко сваляне на цените при новото строителство ще е равносилно на падане под себестойност. Около това мнение се обединиха строителни предприемачи и брокери, обнадеждени от оживлението през последните месеци.

Стратегия
След близо 6-месечен спад от април насам се усеща стабилизиране на цените на жилищата и ръст на запитванията за покупка, заяви председателят на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ) Лъчезар Искров. Ден по-рано от Адрес недвижими имоти отчетоха спад в цените на жилищата с 16 до 40% в различните райони на София през януари - април спрямо същия период на 2008 г. Според Лъчезар Искров последвалото оживление означава, че е достигнат психологическият минимум, при който хората са готови да купуват. Подобно мнение изказаха и строителни предприемачи, според които пазар има и цените няма накъде да падат. По тяхна оценка при новото строителство в София те вече са между 700 и 1000 EUR/кв. м и всяко намаление ще е за сметка на качеството. На подобна позиция застана съсобственикът на холдинг Бокар Егмонт Якимов. Потенциал за растеж той видя в три фактора - традицията на българина да притежава имот, дремещите около 3 млрд. лв. под формата на банкови депозити и липсата на инвестиционни алтернативи, като развит борсов пазар. В подкрепа на това управителят на агенция Феникс недвижими имоти Васил Шопов изтъкна, че след кризи обикновено идва тежка инфлация и в такъв случай имотите са надеждна защита на спестяванията.

Според изпълнителния директор на Грийн Лайф Николай Пехливанов жилищният пазар ще последва ваканционния, където кризата дойде година по-рано. Там спекулантите се оттеглиха и останаха само сериозните играчи. В резултат очаквам стабилизация на цените и продажбите, последвана от плавен ръст, прогнозира Пехливанов.

Тенденция
И предприемачи, и брокери са убедени, че сегашното оживление на пазара е трайно. Основание за това ни дава продължителното задържане на цените на фона на макроикономическата ситуация, коментира Лъчезар Искров. Според председателя на Българската предприемаческа камара в строителството Николин Гавраилов цените ще останат на вече достигнатите нива до края на кризата, след което се очаква нов ръст. По-различно мнение застъпи Егмонт Якимов, който прогнозира по-дългосрочно задържане. Сегашният спад на цените изяде печалбите ни и повечето предприемачи надали скоро ще започнат ново строителство. Ако по-ниските цени на труд, земя и строителни материали се задържат, може да започнем нови проекти на сегашните цени, но при нормална печалба, обясни той. Не стана ясно обаче какво ще стане, ако въпреки спада на цените купувачите не се завърнат на пазара. Според Николин Гавраилов това ще си проличи наесен. В най-тежка ситуация ще са предприемачите със сериозни задължения към банките. Не изключвам и фалити, коментира той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА