Last news in Fakti

2 Февруари, 2015 11:11 2 241 1

Ръст на ипотечните кредити

  • жилищен кредит-
  • ипотечен заем-
  • бнб
Ръст на ипотечните кредити - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пет години бяха необходими, за да се постигне ръст в броя на отпуснатите ипотечни кредити след имотната криза от 2008 г. Само за декември 2014 г. са били отпуснати с 25% повече жилищни заеми в сравнение със същия месец на 2013-а, отчита статистиката на БНБ. Общо през последния месец на миналата година са дадени 172.6 млн. лв.

Ако се върнем назад във времето, то най-много ипотечни кредити са били отпуснати през декември 2007 г. – 400 млн. лв. Тогава обаче пазарът беше на съвсем друго ниво. Купувачите придобиваха имоти, защото знаеха, че ако изчакат, ще купят определено по-скъпо жилище. През декември 2007-а всята трета покупка на имот е била с помощта на банков заем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ase

    1 0 Отговор
    Ръст на кредитите само в мокрите сънища на банкерите. В момента масово се купува само със собствени средства, тук там се явява някой балък да вземе кредит. Хората може да са прости, ама като се опарят и се замислят. Всеки кандидат за кредит да се сети за няколко неща:
    1. Ипотека
    2. 5 - пъти по висока лихва от колкото е европа
    3. Заповед за незабавно изпълнение
    4. Съдия изпълнител
    5. Продават ти имота и продължаващ да имаш да даваш