Last news in Fakti

9 Юни, 2009 00:00 670 0

Армията тихо продаде 47 големи имота

  • сгради-
  • бъдат-
  • върху-
  • бургас-
  • които-
  • управа-
  • квадрата-
  • имоти-
  • обаче-
  • имота
Министерство на отбраната е продало през последните шест месеца 47 огромни имота без никаква прозрачност. Три седмици в. "Сега" чака да му бъде предоставен списък на тези имоти. Най-накрая от МО качиха в архива за продадените през 2008 г. имоти. Там фигурират и 21 обекта, изтъргувани тази година. Списъкът обаче включва само площ и нахождение на имота. Посочен е номер на заповед на областния управител, с която е финализирана сделката.

От МО обясниха, че параметрите на сделката трябва да бъдат обявени от съответния областен управител. Голяма част от областните управители обаче отказаха да им вменяват това задължение, защото конкурсите и купувачите се определят от МО, а те следят само дали е спазена процедурата.

МО е продало 15 364 квадрата земя с четири застроени сгради с площ от 1212 квадрата за 610 хил. лева, установи все пак справка на областната управа в Пазарджик. Имотът се намира до язовир "Батак", към който през последните години има засилен инвеститорски интерес. Фирмата, която е спечелила, е ЕТ "Спаска Узунова". Най-лесно сделките на военните могат да бъдат проверени в областната управа на Бургас, тъй като там ръководството качва всички заповеди на управителя на своята интернет страница. Оттам може да се види, че е продадена казарма в кв. "Сарафово" в Бургас. Имотът е с площ около 64 дка и 23 сгради със застроена площ от 3973 квадрата за 4 107 243 лв. Търгът е спечелен от "Беркс" ЕАД. От областна управа обаче казаха, че резултатите от конкурса се обжалват. Между продадените имоти има огромни по размери площи в Пловдив, Варна, София, Търново, Габрово и др.

В пълна мъгла се движат и процедурите на 19 обекта с обща площ от около 500 дка, които ще бъдат предоставени за строителство чрез учредяване на право на строеж. Интересен е имот от 130 дка в с. Гормазово, което е част от бившето летище "Божурище". Комисия от министерството ще приема офертите на предприемачите и ще преценява колко апартамента ще бъдат равностойни в замяна на отстъпването на правото на строеж.

София предлага още 86 дка в кв. "Овча купел" - местността Малка Коньовица. Върху този имот - бивша казарма, има и 7 сгради. В кв. "Горна Баня" в местността Лозище пък се предлагат над 27 дка. В престижния за строителство кв. "Младост 3" военните предлагат имот от 12 дка, върху които има и 14 сгради. Интерес ще предизвикат и 56 дка в престижния варненски квартал "Галата". Върху имота също ще могат да се строят апартаменти и офиси, като тепърва МО ще каже какво иска в замяна. Бургас се отчита с огромен имот от 90 дка в с. Банево, върху които има построени 19 сгради.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА