Last news in Fakti

10 Февруари, 2015 11:44 5 967 0

Рязко забавяне на имотния пазар в Швейцария

  • цени-
  • имоти-
  • швейцария

Забавянето на темповете на развитие на пазара на недвижими имоти в Швейцария се дължи главно на два фактора. От една страна – понижена икономическа активност, а от друга – предприетите мерки срещу образуването на имотен балон. Последните включват по-високи изисквания към кредитополучателите на ипотечни заеми и понижаване на задлъжнялостта на домакинствата.

Едва с 2.09% са поскъпнали жилищата през 2014 г., сочат данните на Националната банка на Швейцария (SNB). Това е най-ниския ценови прираст от 2006 г. Най-голям ръст в стойността имат жилищата, разположени в северозападна Швейцария – 4.06%. В южната част на страната поскъпването е 3.46%, в източната – 2.27%, а в западната на практика няма промяна спрямо 2013 г. – 0.09%. На места се отчита и поевтиняване, като най-голямо е в столицата Берн, където обезценката на апартаментите е -2.27%. Имотите в района на Женевското езеро са се обезценили с 0.89%, а в Цюрих – с -0.84%.

При къщите повишаването е двойно по-малко – 1.02%. За сравнение през 2013 г. повишаването на цените в този сегмент е било 4.65%, а през 2012-а – 3.74%

В ценово отношение картината през 2015-а ще е идентична на тази от изминалата година, прогнозират анализатори. Сред причините за това са, че страната ще пострада от поевтиняването на петрола, понижение на експорта, предизвикано от стабилизирането на швейцарския франк спрямо другите валути.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА