Last news in Fakti

20 Юли, 2009 00:00 1 995 0

Банки разпродават ипотекирани хотели

  • камарата-
  • обекти-
  • публичен-
  • плащат-
  • хотелите-
  • публичен търг-
  • чрез публичен-
  • чрез публичен търг-
  • частните съдебни изпълнители
Увеличава се броят на хотелите, чиито собственици не могат да си плащат ипотеките и се налага обектите да бъдат продавани чрез публичен търг от съдия-изпълнител, показа проверка на „Новинар”. Няколко банки вече са обявили хотели за продажба, като за по-малко от месец бройката им е достигнала до 9. Освен досегашните в Балчик, Созопол, Свети Влас и Черноморец обекти за продан има и в Габрово, Твърдица, Варна, сочат данните от регистъра на публичните продажби, публикуван на страницата на Камарата на частните съдебни изпълнители. Стойността на хотелите е между 256 хил. и 3 млн. лв., като площта им е между 163 и 2156 квадратни метра. Началната цена е под 340 евро за квадратен метър за хотел по морето, сочат данните.

Повечето обекти са семейни хотели, чиито собственици са закъсали и не могат да си плащат вноските, коментира шефът на камарата Георги Дичев. Все още няма ипотекиран хотел в София, който да се продава чрез публичен търг.

За някои от хотелите това не е първото предлагане чрез публичен търг, затова и цените падат, обясниха експерти. Отнетият от банката имот се оценява от съдия-изпълнител, който го обявява за продажба на търг за поне 50 процента от пазарната му цена и оттам започва наддаването. Когато няма кандидати, имотът се пуска отново на търг след един месец, с около 25 процента по-ниска цена, обясни Дичев.

Тепърва ще предстои бум на предлагането на ипотекирани имоти, тъй като хората нямат финансовата възможност да си плащат вноските, обясниха от камарата. Имотите, продавани от частните съдебни изпълнители, са всякакви - търговски обекти, къщи, апартаменти, парцели, земеделски земи. Почти всички са иззети в полза на банки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА