Last news in Fakti

29 Юли, 2009 00:00 573 0

С €300 млн. Полски Тръмбеш става център на търговията

  • тръмбеш-
  • полски-
  • инвестицията-
  • небостъргач-
  • полски тръмбеш
В България все още липсва дефиниция за небостъргач въпреки заявените дузина проекти за строителство. Всяка сграда над 15 метра у нас попада в графата "високоетажно строителство". Имаше идея сградите над 30 метра да се сложат в отделна глава на закона, но това ще решава новият парламент, каза за "Труд" бившият зам.-министър на строителството Савин Ковачев.

В САЩ и Европа за небостъргач се смята сграда, издигаща се минимум 150 м над земята. И на по-ниски обекти може да се лепне етикет небостъргач, ако архитектурата им доминира осезаемо над околните обекти.

Полски Тръмбеш се прочу напоследък с политическите задявки между БСП и ГЕРБ. Сега малкото градче между Велико Търново и Русе пак е в новините - с мегапроект в областта на недвижимите имоти.

Испанска компания обяви намерение да инвестира 300 млн. евро в гигантски логистичен парк на територията на общината. В следващите пет години може да кипи строителство на 720 складови бази, всяка с площ минимум 500 кв. м, офиси, обслужващи търговски зони и 4000 паркоместа.

Преди дни общинският съвет на града с пълно мнозинство даде съгласие за осъществяване на инвестицията. Кметът Георги Чакъров бе упълномощен да подпише споразумение с инвеститора - “Лоджистик ареа”, дъщерна компания на испанската “Хеститрам”.

“Теренът, който харесаха, е 300 дка, на европейския коридор, свързващ Румъния с Гърция и Турция. Инвестицията ще се случи, ако парцелът бъде преотреден за промишлени цели. За това трябва да се намеси държавата, защото земята е пасище, мера и само земеделското министерство може да промени статута й”, обясни Георги Чакъров.

Мажоритарният собственик на “Лоджистик ареа” Пабло Гарридо сподели, че се е спрял на Полски Тръмбеш заради стратегическото местоположение. “Логистичният парк може да се превърне в дистрибуционен център за много фирми, които произвеждат и оперират в региона”, обясни Гарридо.

Ако инвестицията се случи, Полски Тръмбеш ще бъде еталон за град, развил се основно заради местоположението. Така е било и в началото на ХХ век, когато след пуска на жп линията за Русе селището бързо се обособило като житарски център, процъфтявала търговията със селскостопански продукти и дървесина.

Местните жители възлагат големи надежди испанската инвестиция да възроди района. В момента безработицата в Полски Тръмбеш е 13% от активното население или близо 1500 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА