Last news in Fakti

17 Февруари, 2015 00:15 23 687 34

Луксозните имоти намаляват

  • лукс-
  • апартаменти-
  • цени-
  • фактори
Луксозните имоти намаляват - 1
Снимка: М. Богданова ©

Колкото и парадоксално да звучи, но в България и по-конкретно в София, се наблюдава дефицит на луксозни жилища. Може да сме на опашката по месечно възнаграждение и пенсии в Европейския съюз, но в същото време хубавите и луксозни имоти изчезват буквално за няколко седмици от специализираните сайтове. Естествено при условие, че цената е съобразена с пазара.

Местоположението, качеството на строителство и наличието на определени услуги са сред факторите, които определят степента на лукс на даден имот. Не е за пренебрегване обаче и цената. Към момента в страната се предлагат малко над 100 апартамента на стойност над 500 000 EUR, като от тях 85 имота са в София, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Предложенията могат да бъдат разделени в три категории:

1. Апартаменти разположени в т.нар. „престижни южни райони”. Този тип предложения преобладават на пазара, като акцентът е върху Лозенец. Сред едно от най-шикозните предложения е мезонет с площ 509 кв.м, който може да бъде купен срещу 650 000 EUR. Това, с което мезонетът се отличава от другите, е че придава усещане за живот близък до този в луксозна къща, но разположен в близост до центъра.

2. Апартаменти в комплекси от затворен тип. През последните 5-6 години почти не се инвестира в строителството на такива имоти. Основната причина е, че построяването изисква значителни инвестиции, а индикации за отваряне на банките към строителни предприемачи започваме да наблюдаваме от 2015 г. и то за по-малки проекти. Вторият фактор е времето – определено изграждането на такъв комплекс с цялата инфраструктура и съпътстващи услуги отнема доста повече време. Тук предложенията, които са сравнително малко, са съсредоточени в кварталите Драгалевци и Витоша. Многостаен апартамент от 387 кв.м. разположен в комплекс от затворен тип състоящ се от 6 сгради в квартал Витоша може да се придобие срещу 570 000 EUR.

3. Апартаменти в центъра на града. Тук влизат някои централни улици, както и района около Докторски паметник. Ново строителство на практика липсва (оферират се имоти само в една новопостроена сграда). Сред най-скъпите предложения са апартаменти в района на бул. „Цар Освободител”, Орлов мост, ул. „Иван Вазов”. Един от най-скъпите имоти, които се предлага в момента на пазара е 4-стаен апартамент срещу Народното събрание. Цената му е 1 100 000 EUR. Големината му е 185 кв.м.

Какво може да с очаква от пазара на луксозни имоти? “През последните няколко години, с малки изключения, у нас няма строителство на нови имоти и комплекси в елитния сегмент. Затова предлагането им ще бъде ограничено в следващите години, а истински елитните имоти ще продължат да увеличават своята стойност”, прогнозира Никола Стоянов, управляващ съдружник на „Лукс Имоти”. От компанията посочват и факторите, които даден имот трябва да притежава, за да може да се нареди в категорията на луксозните недвижимости.

1. Добро местоположение.

Отличната локация е белег на реномираните квартали, наложени като такива заради своите характеристики и преимущества.

2. Перфектна архитектура.

“Отлична архитектура на сградата, по възможност от архитект с добро име — добавя висока естетическа стойност на имота. Клиентите вече избягват помпозност, грандомания и претенциозни изпълнения, граничещи с кич. Дизайнът трябва да е на ниво и в същото време дискретен, ненатоварващ. Другото вече не е модерно”, посочва Стоянов

3. Качество на строителството и довършителните работи.

Търсят се сгради, изградени с доказано качествени материали от строителни компании с добро име, които предлагат не само луксозни имоти, но и перфектни общи части и луксозни асансьори.

4. Сигурност.

Част от сигурността се обуславя от разположението в елитен квартал с ниски нива на престъпност. Много от търсещите луксозен имот поставят като важно условие наличието на видеонаблюдение или жива охрана.

5. Дизайнерски интериор и обзавеждане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nova

    2 0 Отговор
    промиване на мозъци!
  • 2 лукчу глупчев

    2 0 Отговор
    Забравили сте да сложите гриф "платен репортаж" в случая "платена статия".Много ми е интересно кплко ли струва една такава поръчковка 5-6к.Незнам на какво се надявате като хвърляте захранка в празен гьол,шарани няма,има само гладни пирани (щях да използвам акули ама за гьол не върви) и мижави белювки.Инвеститорите в така наречените "луксозни" имоти не само че няма на кого да продадат скъпо ами и евтино няма кой да купи "лукса".Тоя лукс се оказа лук от който много ще плачете.
  • 3 хмм

    3 0 Отговор
    Описаните имоти са минали край луксозните. Този комплекс във Витоша от край време не може да си продаде имотите, дори не знам дали е завършен напълно. В момента е в окаяно състояние и нека не забравяме, че говорим за кв. Витоша - какъв лукс там!?!
    Първото е някакъв опит за лукс от преди 15г.
    Последният е с такава цена заради местоположението.
    Хем пишете, че се търсят сгради от добри строители, сигурни, без кич, а показвате точно лоши примери. Стига с тези реклами на закъсали имоти под формата на статии. Има къде къде по-луксозни имоти от показаните, които не са изпълнени с кич и чалга. Как може да ми сложиш такива тежки масивни мебели в схлупен апартамент - купи си къща/имение с 4м тавани и 4дка двор пък после слагай подобни мебели.
  • 4 Балама

    1 1 Отговор
    -Халал да са им....И много щастие и успех на купувачите им.
    -Аз имот и имоти не купувам в България!
    -И умната после да не пищите че нямате парички като купите имот за 100хил.евро и като решите да го продавате струва 65-70хил.и неможе да го продадете повече от година време?!
  • 5 varna

    1 0 Отговор
    Добро местоположение, Перфектна архитектура, Качество на строителството и довършителните работи, Сигурност, Дизайнерски интериор и обзавеждане, такъв имот с такива показатели няма.
    и немога да разбера защо ги рекламирате тези луксозни имоти като те се купуват като топъл хляб.
    даже сигурно докато чета тази статия вече се изповядват зделките.
    пазара на имоти в българия може да се съживи ако спрът наглите лъжи като на платените драскачи така и на наглите брокери.
  • 6 уредена страна

    1 1 Отговор
    Тъкмо се чудих къде да похарча милионите от успешния бизнес в България.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 баровец

    0 0 Отговор
    брех,пак съм изтървал..Къде гледам аз.Аре-купувам на едро-
  • 9 Радев

    0 0 Отговор
    Качествените имоти в София са строени преди 1989 г. и то говорим за тези, които бяха построени за членове на ЦК на БКП. Говоря за няколкото номенклатурни блокчета около Докторската градина, две-три кооперацийки в кварталите Изток и Изгрев и дотам. Всичко друго е лъжи и измама. Гледам тоя пентхаус, за който се споменава в материала - ами то от обявена площ 509 м2, половината са тераси. За какво говорим? Коректно да се обявява светлата, т.е. реалната жилищна площ, а не да се измислят някакви 25% общи части, балкони и пр. и площта да се надува изкуствено. Отделно агенциите завишават цените както им скимне. наскоро се интересувах от апартамент, построен от реномирана фирма, която го предлагаше в своя сайт на цена 1400 Е/м2, след това го видях в imot.bg да се продава от някаква агенция на цена 1700 Е/м2.

    Коментиран от #16

  • 10 чичи

    1 1 Отговор
    луксозни имоти!? А някой чете ли колко парички трябва да се плащат на месец за почистване и поддръжка на сградите и градинките, при нас във Варна, понеже исках да си купя там луксозен имот ми казаха, че за охрана, поддръжка, чистачка и т.н. трябва да плащам на година по 7 000-10 000 лева, което не знам как не ги е срам не стига, че им купуваш като част от имота и големите тераси, които са неоправдано големи, а и общите части ти включват. За капак на всичко с една такава годишна такса от 10 апартамента например могат след 10 години с нашите парички да си построят нова сграда и без много усилия да си уредят животеца.
  • 11 Иван Господинов

    0 0 Отговор
    Язък сега къде ще си харчим милионите ?
  • 12 Владимир Йосифов

    1 0 Отговор
    #‎имоти‬, ‪#‎София‬, ‪#‎местоположение‬, ‪#‎апартамент‬, ‪#‎България‬, ‪#‎fakti_bg‬, ‪#‎пазар‬, ‪#‎цени‬, ‪#‎Европа‬, ‪#‎imotbg‬,
  • 13 като гъст

    0 1 Отговор
    Айде и тия почнаха имотната пропаганда, добре, ясно е че имот.бг е ваш сайт ама айде не ставайте поредната жълта медия бълваща тъпотии. Я ми посочете кой нормален човек ще си купи луксозен имот в България? Това е все едно да караш бентли на нивата.
  • 14 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор
    Администраторите на всеки уважаван сайт за имоти трябва да внимава и да не допуска саботажи !
    Разпространяване на лъжи е саботаж !

    Да, България е в ужасна криза.
    Да, в България няма коректна информация и всеки купува или наема имот съобразно слухове .
    Да, България е в Европа / засега / и е важно да не разрешаваме саботажи .
    Иначе ще стане като в Киев, както се казва в стария виц ...
  • 15 гост

    0 0 Отговор
    Аз,пък се научих да летя,обаче никой нищо не пише.
  • 16 Марто

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Радев":

    Луксозни са не само апартаментите строени за номенклатурчици, но и кооперациите строени за заможни хора преди 1945г. Например един приятел наскоро получи наследство от дядо си- не знам какво е работил, но като почнал да печели на 25г и си купил следната ергенска "квартирка" - 130кв.м. светла жилищна площ (без бани, коридори и общи части- тоест по новите стандарти сигурно е към 160кв.м) разпределени в троен хол с осветяване от две посоки с площ около 60кв.м- като бална зала с камини от мрамор във всяка част на хола, ЕДНА спалня от 30кв.м. с френски прозорци, камина със собствена баня. А френските прозорци гледат към може би най- престижната улици в София. Отделно истинска зимна градина (не остъклен балкон) и отделна кухня- в сградата има второ стълбище само за прислугата- да не се смесват с големците и към апартамента има отделен вход и отделен коридор, за прислугата, който води към голяма кухня с прилежаща мъничка стая за прислужница с отделна малка баня. Супер материали- гипсови орнаменти по таваните, луксозен дъбов паркет, тавани около 3м.- артистични мозайки в антретата. А самата сграда е в стил модернзъм- не много претенциозна, облицовна с камък и страходни парапати на френските прозорци. Доколкото разбрах е строена по проект без промени 1:1 с подобна сграда в сърцето на Берлин. Ето това е истинския луксозен имот!
  • 17 Тъп

    0 0 Отговор
    Айдебе
  • 18 123

    0 0 Отговор
    истината е някъде там...да, апартамент, който е на хубав етаж, хубаво място, с добро изложение и на цена за района се продава за около 1 седмица (ням и толкова), но гореспоменатите...ами може би ще си се въртят с години. Пазар за такива имоти няма. Пък чак и да свършват...
  • 19 КРОМАЗА

    2 0 Отговор
    Ще мусе на някой да е така....
  • 20 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    "Цена съобразена с пазара".....е това е!АДМИРАЦИИ Милена Богданова за настоящия форум!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 спасен

    0 0 Отговор
    Подаряват се страхотни лукс имоти в супер спокоен и уреден район,въпросните имоти са освободени от данъци и всякакви такси.Единственото което трябва да направи всеки желаещ е да се покае за греховете си и да приеме Иисус Христос за свой спасител и Бог.От въпросните имоти има достатачно за всички но времето ви изтича,така че побързайте. НЕ СЕ ШЕГУВАМ!!!
  • 23 хехе

    0 0 Отговор
    платена статия!
    та да се юрне народа да купува като за последно..
    да купува изостаналите боклуци.
    Ц, мерси!
  • 24 Христо

    0 0 Отговор
    Цените не отговарят на качеството. Само спекулирате.
  • 25 Нека ви

    0 0 Отговор
    Ха честито,още набедени СТОЛИЧАНИ с нови имоти ХА ХА ХА ХА........
  • 26 ильо войвода

    0 0 Отговор
    Слушайте, че после който чул, чул.
    Ислямска държава ни рисуват на картата си и се кълнат, че 2015г. ще имат вече военни БАЗИ тук, тоест вече ще са забравили кога са завзели тази територия!! В момента разполагат с около 1 000 000 бойци и продължават да прииждат от цял свят!!! Между нас и тях е само Турция, която ги подкрепя!!!! Подкрепят ги още много държави, но за това всеки сам да се информира. Дано не стане, но е много вероятно още като се затопли да има проблеми. Няколко тукашни етноса + бежанците без паспорти ще им помагат.
    Този пост не е препоръка за вземане на финансови или каквито и да е решения а е плод на фантазията ми.
  • 27 Ваййййййй

    0 0 Отговор
    И ко ши праим ся! Нема в к'во да си инвестираме свободните пари!
  • 28 бай тошо-янко партизанино

    0 0 Отговор
    ильо пили си хапчетата бе брато?
    а тези имоти са гола вода на витошка отстрани на ндка-то 2-те кули които са на груб строеж и ги правят вече 4-тири годинки ще а най-къпите лухсозни имоти в бг....големите апартамети ще струват 800хил.-1млн.$
  • 29 Veselin Todorov

    0 0 Отговор
    Янко- партизанко цените на имотите в БГ в последните години ( поне от 2007) са в EURO a не в $.
  • 30 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор
    Лукс ли е мивка в тоалетната ?


  • 31 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор
    За такива като теб, дето са израстнали в къщи с външни тоалетни, вероятно е супер лукс.
  • 32 смея ви се

    0 0 Отговор
    Много е жалко да си бедняк!

    Все някой ти крои нещо, все някой иска да те измами или да ти промие МОЗЪКА. Пазарна недвижими имоти има това че вие не сте участници в него не значи, че го няма! А за тези от вас които иначе щели да купуват, но обстановката в страната ги спирала ще кажа само: Вие сте бедняци и нито имате нито ще имате такъв имот.

    И ако някой от вас си мисли, че има желаещи да плащат за статии като тази, то той е най големият ИДИОТ от вас !!!
  • 33 Галя Тодорова

    0 0 Отговор
    Аз лично не познавам здравомислещ, средно интелигентен човек, който би сглупил да си купи имот в София за 4.000€/m2. На това не му се казва инвестиция,а пилеене/пране на пари.Който е имал достатъчно акъл за да изкара такива пари,наистина би ги инвестирал в имот, който след като продаде,да си възвърне началната сума и да спечели минимум 20 %, но в никакъв случай да купи имот за 400.000€ и после да чака да продаде за 200.000€. Понастоящем няма строителство на луксозни имоти,защото няма клиенти за тях,а няма и да има с тази почти клоняща към нула пазарна рентабилност и възвращаемост на инвестициите.Госпожата/госпожица написала статията поне да се беше потрудила да направи едно бегло пазарно проучване и тогава да пише статии без покритие.
  • 34 Галя Тодорова

    0 0 Отговор
    Не ми е известно доколко сте наясно с пазара на недвижими имоти в България, но да си позволите да наричате някого "идиот " или "бедняк"само защото не мисли като Вас, красноречиво говори,че Ви липсват елементарни човешки качества и обноски.Не ми се спори с Вас, няма начин човек да надприказва някой на по-ниско ниво,ако той самият не се принизи до същата простащина, а не това ми е целта в конкретния момент.