Last news in Fakti

18 Февруари, 2015 12:50 2 842 4

Политиците се сбиха за санирането

  • саниране-
  • програма-
  • павлова-
  • манолова

Правителството гласува 1 млрд. лв. за програмата за енергийна ефективност

През последните часове страстите около безплатното саниране се разгорещиха. От една страна депутатката от БСП Мая Манолова, заяви по време на вчерашното пленарно заседание, че предизборната кампания на ГЕРБ за местните избори вече е започнала с програмата за саниране, която в действителност е програма за купуване на избори.

Цялата програма за обновяването на жилищните домове е „обрасла” с митове, според Манолова, която посочи четири от тях:

Първи мит: Санирането е безплатно. Сумата от 1 млрд. лв. е дълг, който ще плащаме всички ние, обясни Манолова.

Втори мит: критерият 36 апартамента за саниране на блок е справедлив. Това не е така. Напротив – изключват се много сгради, които се нуждаят от саниране.

Трети мит: Прилага се принципът: „първи по време, първи по право”. Това не е така, според Манолова, тъй като кметовете на ГЕРБ отдавна разполагат с методическите указания за санирането.

Четвърти мит: Санирането ще подкрепи местният бизнес. Според Манолова, това е на 50% вярно. „С нашите пари ще правите избори”, заяви Манолова.

В отговор на изказванията на Манолова министър Павлова окачестви програмата като икономическа и социална и заяви, че ще достигне до 2.5 милиона българи и опроверга твърдението на опозицията, че санирането ще обхване само големите градове. „Опозицията няма аргументи срещу санирането и затова си служи с манипулации и лъжи. Това се дължи на завист, защото ние напипахме пулса на обществото. Програмата достига до 2.5 млн. души, без значение от политическата им и религиозна принадлежност, което се използва от опонентите за предизборни дивиденти и съзнателно заблуждаване на хората за смисъла на санирането”, каза предаването „Тази сутрин” министъра на регионалното развитие и благоустройство.

До 17 февруари 2015 г. са подадени 11 искания за сключване на договори за целево финансиране от Враца, Варна, Плевен. От Мадан са подадени 4, а от Момчилград – 2, които са малки общини с кметове на ДПС. „Виждате, че няма общини само на ГЕРБ, а от всички политически сили. Дори община с кмет на БСП успя първа да сключи договор“, уточни Павлова.

Министърът заяви, че не може да се съпоставя програмата за саниране с нуждата от подпомагане на пострадалите от бедствия. „Ние помагаме и на хората в беда. Вчера Министерски съвет одобри 28 млн. лв. за пострадалите региони, така че мислим и за пострадалото население“.

На днешното си заседание Министерски съвет гласува Споразумение с Българската банка за развитие по въпросите, свързани с финансирането на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и изплащането на безвъзмездната финансова помощ. То ще бъде подписано от министрите на финансите и на регионалното развитие и благоустройство. В проекта на споразумение се предвижда „Българска банка за развитие” АД да създаде и поддържа регистри на подадените искания за сключване на договори за целево финансиране по отделните обекти и на сключените договори за целево финансиране, да извършва наредените плащания по отделните обекти, текущо олихвяване на формираните експозиции при условията на Програмата и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивет

    0 0 Отговор
    Така и не стана ясно кога са се сбили.
  • 2 некойси

    0 0 Отговор
    Някои от политиците са си явни мутри, ако се развихрят из парламента би трябвало да има трупове :)
  • 3 ase

    0 0 Отговор
    хора, не се подлъгвайте да учредявате сдружение на собствениците, това е най - голямата измама в съвремената ни история; актове от община ще се връчват на сдружението, Софийска вода ще връчва сметки на сдружението, Топлофикация - също, ЧЕЗ - също, глоби, изобщо всичко, подобрение по сградата, поддръжка по общите части, поддръжка на околните пространства - за всичко това сметка ще се връчва на сдружението на собствениците.
    Ако искате да запазите собствеността си върху апартаментите не се подлъгвайте. Запитайте се за какво им е сдружение точно на собствениците, а не просто едно търговско дружество било то ООД. Това е опит за измама в колосални размери, измама, от която хиляди хора ще загубят жилищата си или ще станат роби до живот
  • 4 неутрален

    0 0 Отговор
    Постепенно лъсват лъжите - нали беще безплатно, хоп един милярд, който ще го изплащаме всички ние. Хей ЛИЛИТО, нямаш срам наглечко да подвеждаш цялата нация с твойте герберски лъжи. Сега Ви пък трябват 16 милиарда и понеже са Ви малко искате да одерете кожата на най-бедните - пенсионерите, да им слагате данъци върху пенсиите. Ходели на работа допълнително, хей безумци, пенсиите са толкова голями, колкото на Вас Ви е последната надбавка от 180 лв. Не ходят от кеф на работа, след като са на 70 години, а белким да имат пари да плащат пак безумното грабителство на ЧЕЗ, Топлофикация, ВиК, данъци и какво ли още не. БЕЗУМЦИИИИИИИИИИИИИИИИИИ! НАГЛЕЦИИИИИИИИИИИИИИИ. УБИЙЦИИИИИИИИИИИИИИИИИ!!!!