Last news in Fakti

12 Август, 2009 00:00 462 0

Концесионери искат категория за плажовете

  • нощувки-
  • които-
  • 000 нощувки
Констатацията от 30 проверки в Бургас от страна на бургарската комисия за защита на потребителите е, че концесионерите масово не категоризират плажовете. Издадени са 16 акта. Проверени са само концесионирани плажове, които се стопанисват. При проверките голяма част от търговците представят документи, че са подали документи за такава категоризация. Някои от тях са направили това преди две до три години, но не са получили удостоверение. Тези категоризации се извършват от Държавната агенция по туризъм.

В курортите от комисията са се натъкнали и на друг вид нарушение. Даден обект за подслон се рекламира по един начин, но при проверки се оказва, че е друг тип средство за подслон.

От община Балчик в същото време отчитат ръст от 58% в събираемостта на туристическите такси спрямо предходния сезон. Постъпленията до юли надхвърлят 198 900 лева. От 200 до 500 лева е санкцията за хазяи и собственици на туристически обекти, които не внасят туристическата такса навреме.

В община Балчик през този сезон са летували около 13 800 българи с общо 49 200 нощувки. Чуждите гости са 31 300 - най-много от Румъния, Германия, Франция и Русия, които са регистрирали 192 000 нощувки.

Сериозен е спадът за същия период спрямо предходната година, когато нашенците са достигнали 26 500 с 83 000 нощувки, а чуждите летовници са надхвърлили 57 000 души с 378 000 нощувки, казват от общината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА