Last news in Fakti

27 Август, 2009 00:00 1 046 0

Имотната мафия жили по 2 схеми

  • фалшиви-
  • полицията-
  • документи-
  • бандата-
  • апартамента-
  • престъпниците-
  • малко
Имотната мафия присвоява и препродава жилища и парцели по две основни схеми, съобщиха вчера разследващи пред "Монитор". По една от тях е действала и задържаната преди два дни 7-членна банда, която за малко да остави възрастно семейство без апартамента им в столичния кв. "Света Троица". Престъпниците, сред които и 3 жени, били заловени в момент на изповядване на сделката. Полицаите наблюдавали бандата от около 10 дни и разкрили в детайли престъпните им действия. Измамниците искали да присвоят и имот на известен бизнесмен.

Разследващите смятат, че са успели да арестуват организатора на схемата, чиято задача била и пряко да ръководи кражбата на въпросния имот. Освен него в ареста е и столичен адвокат.

Поддържащи роли са играли и две от задържаните жени. Едната е трябвало да оформи неистинските документи за покупко-продажба. Другата е била натоварена с осигуряването на данъчни оценки, скици и удостоверения за платени данъци. Тя имала богат опит, тъй като работела като помощник на юридически консултанти и познавала всички бюрократични пречки. Паралелно с това обаче тя подсигурявала необходимите документи и на бандата измамници. Трета арестувана жена е била на най-ниското ниво в йерархията. Само срещу 1000 лв. тя се съгласила да се представи като собственик и продавач на въпросното жилище. Двама от задържаните мъже са били шофьори и са превозвали измамниците из София, докато третият е бил посредник. Една от колите, с която са се придвижвали бандитите, е била лъскаво БМВ Х 6, което най-вероятно е купено с пари, спечелени от предишни имотни измами.

Всичко започнало, след като престъпниците се сдобили с копие от нотариалния акт през май. В момента се проверява как е станало това, като един от вариантите е да бъде взет от службата по вписвания. После били изготвени две фалшиви и саморъчно попълнени пълномощни, които били заверени в провинцията. В тях фигурирали личните данни на истинските собственици на апартамента, но подписите им били подправени. Нотариусът, който заверил пълномощните, също ще бъде проверен, обясниха разследващи. Освен тях бандата изготвила и фалшиви декларации от името на възрастното семейство, че нямат данъчни задължения. Веднъж получили нотариалния акт и пълномощно за продажба, престъпниците без проблеми се сдобили и с легитимна данъчна оценка на стойност 70 хил. лв. Купувачът също е бил член на престъпната група, който след фиктивното прехвърляне трябвало бързо да препродаде жилището.

Полицаите изчакали цялата банда да се събере за изповядване на сделката при столичния нотариус, за да може да бъдат иззети всички фалшиви документи и цялата група да бъде задържана. В момента, в който мнимият продавач и купувач положили подписите си под договора, нахлули ченгетата. Според данните от разследването софийският нотариус нямал нищо общо със схемата.

Чак след арестите криминалистите съобщили и на истинските собственици, че за малко не са си загубили апартамента. Това е едната от двете основни схеми за кражба на жилища, заявиха от полицията пред "Монитор". Другата е малко по-сложна и при нея се изисква фалшива лична карта с името и данните на собственика и снимка на подставеното лице, което продава имота. Останалите стъпки и брой участници са в повечето случаи идентични.

От полицията коментираха вчера, че най-важното в случая е, че апартаментът на семейството е спасен от кражба.

"Трябва да се знае, че полицията не действа само когато някой се опари", коментира човек от разследването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА