Last news in Fakti

29 Октомври, 2022 06:35 6 150 15

Започва прием на документи за саниране на жилищата

  • саниране-
  • жилища-
  • документи

Близо 93 на сто от жилищните сгради у нас имат нужда от енергийно обновяване.

Започва прием на документи за саниране на жилищата - 1
Снимка: МРРБ

От средата на ноември се очаква да може да се кандидатства за енергийно обновяване на жилищата по процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I" към Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, цитирани от novini.bg.

От ведомството правят това уточнение във връзка с получени сигнали за обявен прием на документи.

Към момента разработеният проект на документи и насоките за кандидатстване е в процес на обществено обсъждане до 30-ти октомври и предстои окончателното им утвърждаване.

По-рано от министерството информираха, че близо 93 на сто от жилищните сгради у нас имат нужда от енергийно обновяване.

По Плана за възстановяване и устойчивост Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над един милиард и 400 милиона лева за енергийна ефективност на жилища с минимум 4 апартамента и повече от един собственик във всички 265 общини.

Кандидатстването ще е до 31-ви март догодина, а сдруженията на собствениците ще получат безвъзмездно 100 процента от средствата за саниране.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 13 Отговор
    ЩЕ се усвоява краде яко

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БСП КОМУНЯГИТЕ В ШОК......

    10 13 Отговор
    Всичко било безплатно за собствениците на жилища....

    Коментиран от #9

  • 4 сдфгхй

    22 6 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Е нали това е целта- да се КРАДЕ колкото може... Един от изпълнителите по предишната програма ми е съученик думите му бяха:

    "За да те одобрят като изпълнител условието е да работиш на цените които ти кажат и да купуваш материалите от конкретни, никому неизвестни доставчици. Ако обичайно себестойността на 1м2 изолация е 20лв. (материал и труд) аз слагам 10лв. печалба и съм доволен, особено при обект над 1000м2... По програмата себестойността само на материалите вече е 45-50лв., от там слагаме труд и допустимата печалба е 20лв./м2"

    Съвсем реално гледано МИНИМУМ 50% от средствата по тези програми се КРАДАТ... Оправданието "поне хората ще получат нещо" не се приема когато се КРАДАТ едни 700+ МИЛИОНА

    Коментиран от #5, #11

  • 5 Шано

    5 15 Отговор

    До коментар #4 от "сдфгхй":

    Стига лъгал бе пейзан

    Коментиран от #8

  • 6 Ауди

    9 6 Отговор
    А за еднофамилни къщи кога???
  • 7 Артилерист

    10 2 Отговор
    Строителната мафия, която погна Иванчева, да не й пречи, чрез своя изпълнител на поръчки Гешев, ще продължава да краде и по това перо.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "БСП КОМУНЯГИТЕ В ШОК......":

    Как ще е безплатно? Нали искали да се предплати част от сумата от собствениците? Да не говорим, че това не е саниране, ако няма да се укрепват междупанелните връзки.

    Коментиран от #12

  • 10 Гост

    11 3 Отговор
    Кажете, дали ще включва и укрепване на междупанелните връзки, което е основното в санирането и което удължава експлоатационният срок на сградата? В нашите сайтове не пишеше нищо за укрепване. Пишеше, обаче, че искали предплата от собствениците, вярно ли е?

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Глупавия мозък ще ти укрепват

    3 8 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    на теб шанаджия.Ходом марш към терминал 2 и да не се връщаш никога в бг.Сличайно да искаш да ти сложат нови плочки в банята.собствениците ще получат безвъзмездно 100 процента от средствата за саниране.Знаеш ли какво е това безвъзмездно.
  • 14 Дилянка

    6 3 Отговор
    Искам моята къща да я изолира фирмата на крадливия гербер Деленчо Добрия от Хаскюу.
  • 15 Ало

    8 3 Отговор
    Четете внимателно: Ще инвестират над един милиард и 400 милиона лева на жилища с минимум 4 апартамента и повече от един собственик във всички 265 общини. Следователно това касае само богатите инвеститори. Не е за вас! Ще дадат 1 милиард само на хора които имат над 4 апартамента в блока.