Last news in Fakti

12 Ноември, 2009 00:00 2 246 0

Всеки проверяван ще трябва да доказва произхода на парите си

  • комисията-
  • имуществото-
  • имущество-
  • доходите-
  • закон-
  • правосъдието-
  • придобито-
  • кушлев-
  • според работната група
Комисията "Кушлев" да има право да проверява и имането на любовниците на тузарите и при недоказан произход на доходите да отнема имуществото им. Това предвижда нов закон, който да смени сега действащия Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Той бе представен вчера от министъра на правосъдието Маргарита Попова.

Според работната група, изготвила нормативния акт, в момента у нас се наблюдава парадиращо и нарастващо необяснимо богатство на определени лица. До момента заради формалността на закона те са оставали недосегаеми и са се разминавали с това да доказват произхода на парите си.

Често е практикуван трикът прехвърлянето на проверяваното имущество на трети лица. Чрез него по време на ревизиите се оказва, че голяма част от тузарите у нас всъщност се возят в колите на любовниците и живеят в купени от тях палати, коментираха експерти.

Затова в новия закон е залегнало разширяване на понятието трети лица. При една проверка ще се ровят доходите както на законните членове на семейството, така и на човека, с когото лицето живее на семейни начала, приятели, съдружници и дори любовници. Ако лицето, посочено като реален собственик на имането, не успее да докаже откъде е събрал парите за това охолство, имуществото му ще се конфискува.

Основна промяна в новия закон е това, че комисията "Кушлев" получава правото да се самосезира. Освен това тя може да започне разследване и по сигнали от неправителствени организации, физически и юридически лица или граждански сдружения. Комисията ще започва разследване и при констатирани данъчни и митнически нарушения, проверки за конфликт на интереси и др.

Анонимните сигнали също ще се приемат като основателни и ще бъдат разследвани, ако има съобщени достатъчно факти за образуване на проверка, обясни зам.-министърът на правосъдието Жанета Петрова.

От екипа на Маргарита Попова правят уточнение, че за имущество, придобито по престъпен и по незаконен начин, ще се преследва и онова имущество, което представлява например скрити данъци и доходи.

Новият нормативен акт ще разшири значително правомощията на служителите на комисията "Кушлев". Сред нововъведенията е и това, че се възлага на гражданите, а не на държавата, задължението да доказват законността на доходите, с които е придобито имуществото. Според работната група това не означава, че проверяваният ще се приема за "виновен до доказване на обратното", тъй като в случая не става дума за доказване на вина, а представлява административна процедура.

Ако разликата между доходите и разходите на едно домакинство е над 60 000 лева, комисията веднага ще внася искане за конфискация на имуществото в съда. Освен това давностният период на проверката ще бъде 25 години. Това означава, че проверяващите ще могат да искат информация за период отпреди 20 години и ако се установи, че тогава е извършено финансово или данъчно нарушение, имуществото ще подлежи на конфискация.

Няма да има смяна на екипа в комисията „Кушлев", обясниха от Министерството на правосъдието. Оттам твърдят, че тази промяна не се прави, за да се подмени съставът, а за да се подобри работата и да се отговори на европейските критики.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА