Last news in Fakti

23 Ноември, 2009 00:00 801 0

Банки вадят на тезгяха гарсониери по 50 000

  • изпълнител-
  • продават-
  • които-
  • такива
Продават къща със завряна тъща. Офертата не е виц, а честа практика в кризата. Сривът на пазара на имоти принуди задлъжнели към банките хора вече да се разделят с половината си апартамент. Частни бирници посягат към 50% от семейното жилище, когато единият от съпрузите е теглил кредит за бизнес, който обаче не връща. В такива ситуации съдия-изпълнителите искат да продават чрез търг само половината къща, тъй като нямат правно основание да хвърлят око на другата част. Така новият собственик на жилището освен с няколко стаи се сдобива и с нова тъща или свекърва, разказват брокери. Такива сделки има в практиката на почти всеки съдебен изпълнител у нас. Някои дори признават, че са продавали и една четвърт от къща на доста ниска цена.

През последните седмици обаче най-много и най-бързо бирниците продават прибрани от банките гарсониери на длъжници за средна цена от около 50 хил. лв. От лятото досега изтъргувахме три такива апартамента в столичните квартали "Люлин", "Надежда" и "Младост", разказа частният съдебен изпълнител Милен Бъзински. По думите му малките жилища най-често се залагат от длъжници, които са натрупали борчове към трезорите.

Въпреки че по-малко се търсят, не липсват и по-луксозни апартаменти, които са запорирани и се продават от бирниците. Например, ако имате по-голяма сума в кеш, може да си купите жилище от 102,03 кв. м в лъскава кооперация на столичния бул. "Симеоновско шосе". За антрето, дневната с кухненски бокс, спалня с дрешник, баня с тоалетна и две тераси първоначалната обявена цена е 160 860 лв. Имот от 59,24 квадрата на столичния бул."Княз Александър Дондуков" пък върви за 101 460 лв.Недвижимите имоти се продават на цена, която е 80% от оценката на жилището. Тя се прави или от вещо лице или от съдебния изпълнител. Публичната продан се извършва в сградата на Районния съд и продължава 1 месец. За да участвате в наддаването, трябва да внесете 10% от началната обявена цена. Всеки участник посочва предложената от него сума с цифри и думи. Подава предложението си в запечатан плик заедно с квитанцията за внесената сума. Няма пречка да се направят повече от едно предложение за наддаване. За купувач се обявява този, който предложи най-висока цена. Ако тя е посочена от няколко участници в търга, купувачът се определя от съдебния изпълнител чрез жребий. Когато този, който е обявен за купувач, внесе в срок дължимата сума, съдебният изпълнител му възлага имота с постановление. От този момент той придобива всички права, които длъжникът е имал върху имота.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА