Last news in Fakti

11 Декември, 2009 00:00 971 0

Цонев трупа имоти по царски

  • цонев-
  • медвен-
  • министър-
  • обаче-
  • които-
  • имотите-
  • стандарт-
  • двете обвинения срещу
Страховете на жителите на Медвен, че Николай Цонев може да изкупи цялото им село, не са безпочвени. Бившият военен министър проявява завиден нюх към имотите и тяхното придобиване, установи проверка на "Стандарт". Село Медвен, което местните зевзеци вече наричат Цонево заради къщите, които Цонев е придобил чрез подставени лица, далеч не е единственото интересно място за бившия министър. Той е купил и парцел от 2152 квадрата в квартал Горна баня, където вече строи луксозна 2-етажна хасиенда.

Както "Стандарт" разкри вчера, Николай Цонев е сложил ръка на поне 6 от известните къщи, обявени за национални паметници във възрожденското село Медвен. Като добър администратор той не е записал имотите на свое име, а те са придобити чрез фирмата на близкия му депутат от ГЕРБ Красимир Минчев "Булгериън нукс". Местните упорито твърдят, че Цонев владее 6 къщи - Сийковата, Андрианината, дома на Иван Злото, на Японеца, Цапърковата и Балтовата.

50-годишният бивш военен министър има 2 наследствени апартамента в Перник, както парцел и къща в радомирското с. Стефаново, близо до международния път Е-79. Това сочат данните от годишната имотна декларация на ексминистъра. Освен това Цонев и съпругата му имат жилище от 134 квадрата в София и официално само една къща в Медвен.

Министърът декларира и спестявания от 43 735 евро, 10 609 долара и 70 749 лева. Отделно притежава акции и ценни книжа в дружествата "Енемона" АД, "Билборд" АД, "Зърнени храни" АД и ДФ "Адванс IPO" на обща стойност от 38 321 лева.

"Цонев не участва пряко в управлението на фирми, но притежава дялове и лесно може да докаже доходите, с които да придобие имотите", коментираха пред "Стандарт" финансисти. "Можем да започнем проверка само ако от НАП ни пратят сигнал, че има несъответствие между придобитите имоти и доходите му. Ако обаче тези покупки са направени по времето, докато е министър, разследвaнето ще поеме Софийска градска прокуратура", коментира окръжният прокурор на Сливен Пейчо Хитов.

Това обаче няма да има голям смисъл, ако Цонев получи присъди по двете обвинения срещу него. Те са за 2 сделки, в които Цонев е ощетил държавата с над 14,5 млн. лв. според прокуратурата. Едната е за американска машина за огъване на ламарина, от която да се строят хангари. Щетата за държавата е 12,9 млн. Министерството платило допълнително 2 млн. лв. ДДС, за да я освободи от митнически склад във Варна. Второто обвинение е за доставка на резервни части за ремонт на самолети Ан-26 и L-410.

Цонев остана на свобода по двете обвинения срещу общо 15 000 лв. Тепърва обаче ще стане ясно дали прокуратурата ще наложи запор над имотите му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА