Last news in Fakti

2 Август, 2019 06:21 9 954 23

Живот на няколко квадратни метра – Хонконг се задушава

  • хонг конг-
  • жилища-
  • проблем-
  • дефицит-
  • живот-
  • стандарт

Той е един от най-гъсто населените градове в света и един от най-скъпите

Живот на няколко квадратни метра – Хонконг се задушава - 1

7,5 млн. души живеят на 11 квадратни километра: Хонконг е един от най-гъсто населените градове в света - и един от най-скъпите. Сред младите хора в Хонконг нарастват отчаянието и гневът. Томас Петер, фотограф на агенция Ройтерс, е посетил млади хора в жилищата на родителите им. Това е неговият разказ в картинки.

22-годишната студентка Залена Хо живее в стая от седем квадратни метра в апартамента на родителите си в Хонконг. "Политически нещата много се влошиха. Повечето от нас сега рискуват всичко, за да запазят онова, което сме извоювали", казва тя. Самата Хо има и американски паспорт, и ако положениетго стане нетърпимо, смята да напусне. "Но засега сме тук и се борим", добавя тя.

Фунг Шен вече не вярва, че някой ден ще има собствен дом. 25-годишният младеж живее на пет квадратни метра в едно жилище заедно с родителите и брат си. С отчаяние го изпълва и "изборът" на Кери Лам за губернаторка на специалния административен регион, заела този пост с одобрението на Китай. "Изобщо не ни питат кой искаме да ни управлява. Това вече не е демокрация", категоричен е Шен.

Соник Ли е на 29 години. Младият музикант живее на шест квадратни метра в апартамента на майка си. Отпорът срещу нарастващото влияние на Китай му напомня популярен американски комикс: "Само че в него няма супергерои. Страхувам се, че един ден вече няма да можем да четем определени книги или да пеем определни песни", добавя той.

Контролът от страна на Пекин тревожи младите хора и се отразява на тяхното чувство за свобода, казва 30-годишната Юнис Уай. Тя е учителка и живее в стая от осем квадратни метра - в апартамент, който дели с родителите и брат си. Но не само действията на Пекин я тревожат - тя не може да се примири и с несправедливата жилищна политика.

"Богатите стават все по-богати", казва Юнис Уай по повод ситуацията на жилищния пазар в Хонконг. Жилищната площ е един от най-големите проблеми, пояснява тя. "В Хонконг всичко е застроено, обикновените хора не могат да си позволят да имат свое жилище. Агенциите за недвижими имоти контролират пазара.

23-годишният Петер Чанг също се ядосвва, че живее на пет квадратни метра в жилището на родителите си. Но още повече го възмущава миграционната програма, по която Пекин ежедневно заселва в Хонконг до 150 китайци от вътрешността на страната. "Опитват се да размият нашата идентичност", смята Чанк. Същата тактика Китай е следвал и в Тибет и Ксинянг.

"Страхувам се какво ни очаква", казва студентката по право Руби Леунг. През първите 50 години след предаването на бившата британска колония, т.е. до 2048 година, Китай гарантира автономия на Хонконг. "Но какво ще стане след това? Дали просто няма да ни анексират и да станем част от съседната китайска провинция Шънджън?", пита се младата жена.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Анчо

    20 4 Отговор
    То това е като термитник ха ха ! Ми нямат ли си села да ходят там!В началото на "деморкацията" имаше една видна посланичка Ан Маг Гърч /извинявам се ако греша името :) /та беше заявила за нас-Защо се оплаквате, българите сте богати- с по две три жилища и къщи или вили на село.Та още един "бесер " каза-На нас не ни тябвате 8-9 милиона трябвате ни 5 е май натам се отива ако не е вече изпълнено та те така !!!
  • 5 Анти милиционер

    13 8 Отговор
    Ето кой стои зад протестите в Хонг Конг. Дойче Веле и собственикът Сорос. Колко неочаквано.
  • 6 Румяна Костова

    13 7 Отговор
    Дойче, Веле, изобщо не успяхте да ме развълнувате, че Хю и Шен искат да ги управляват американци или англичани в Хонконг.
  • 7 Чан Кай Ши

    13 6 Отговор
    Е Пекин ли е виновен че Хонконг се е превърнал на мравуняк? Какво се оплакват, в САЩ има хора коити живеят в кашони!
  • 8 Гладен брокер

    5 1 Отговор
    Вдигайте цените в софето бе! Комисионната е за мен
  • 9 бл.134 в Зап. парк

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Боков":

    То като у Софето - блок до блок ,милиони и милиони .България е опустяла като по Кърджалийско време , в София охолство в компактен град ,по думите на архитекта .
    България на 6 морета
  • 10 СссереМ

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Боков":

    Защо простотията ходи САМО по русофилит?

    Коментиран от #16

  • 11 Обективен

    9 5 Отговор
    Жалко за Хонконг - от най-големият финансов център на Азия до обикновен китайски комунистически град.
  • 12 Който се роди

    4 4 Отговор
    В Хонг Конг да му мисли. Тук в бг е по евтино. Все пак заплатата от Хонг Конг живота в България. Значи работиш в Хонг Конг 8 часа и като свърши работа взимаш най бързия самолет и идваш в бг да си живееш. На другия ден ставаш взимаш самолет от бг към Хонг Конг и си работиш. В съботите и неделите си избираш или бг или Хонг Конг.
  • 13 Българина

    4 4 Отговор
    Първо тия какво очакват на 11 кв км 7.5 млн! Никоя държсва не може да е нормална и развиваща се с преспектива! Фантазьори. И 3 млн са много! Китай им се явява дюшеш да живеят на по широко ... Относно разводяването с китайци. Тия шматки не оценяват че все едно им заселват македонци. Да дойдат да видят в България как доста градове вече е турско и циганско! Вече съм убеден че тия са пълни тъпаци и не знаят нищо за света извън 11 кв км! Но ще научат
  • 14 Yavuz

    5 1 Отговор
    Ние в Германията живеем 8 човека в боксионера 33 квадрата.
  • 15 Ужас

    5 4 Отговор
    Как могат да живеят в такива мънинки помещения? И те ли са като японците? Аз не стига че живея с родителите си и са ми дали цял хол огромен да бъде моята стая а те едвам имат пространство. Все съм си мислил че съм зле но не съм знаел че има по зле от мене.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    3 1 Отговор
    Ама то същото ката в България (нема такава държава)
  • 18 тжотгж

    3 1 Отговор
    Пък аз си мислех , че Хонконг е райско място.
  • 19 Навсякъде е ад

    4 1 Отговор
    То по добре хонконгчаните да живеят на улицата. Поне ще имат колкото си искат пространство на вън. Ама сигурно ще се набъчкат яко и пак ще е същият резултат. Защото всичко е толкова гъсто построено. Аз се чудя как карат коли в такова задръстване. Чух че те се къпят в тоалетните си с душа. Що за извратено е това? То никога няма да отида там. Там е ад. По голям ад от колкото нас.
  • 20 Пламен

    2 0 Отговор
    И сега кой ще купува бъгъвите ФауВета? Хората искат жилища, ау...
  • 21 Като гост

    2 0 Отговор
    До 150 китайци на година, за 1000 години ще има 150000 китайци от вътрешността. На 7500000 местни направо ще ги претопят. Много съм притеснен.
  • 22 СССРБарета

    3 0 Отговор
    Да дойдат тук! Има празни огромни селски къщи!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.