Last news in Fakti

17 Декември, 2009 00:00 699 0

Банките вече ще отказват кредит и при неплатена глоба

  • трябва-
  • събиране-
  • глоби-
  • които-
  • заради-
  • събираемостта-
  • глобите-
  • всеки-
  • удостоверение-
  • платени-
  • данъци-
  • януари-
  • кредит
Всеки, който има неплатена глоба към КАТ, към градския транспорт, ХЕИ, горските или което и да е друго ведомство, или пък не си е внасял редовно данък сгради или такса смет, вече няма да има достъп до банков кредит. Това стана ясно от съобщение на Националната агенция за приходите (НАП).

Сега НАП издава удостоверение за платени данъци и осигуровки на кандидатите за кредит, но след 1 януари 2010 г., преди да отпечатат документа, данъчните ще трябва да проверят неиздължените от гражданина глоби към всеки държавен или общински орган. Без удостоверението банките отказват кредити, а държавните ведомства по закон нямат право да допускат нередовни фирми до търговете за обществени поръчки. У нас ведомствата, които налагат глоби, са над 60, а отделно трябва да се броят и 264-те общини.

Промяната се налага заради закриването на Агенцията за държавни вземания и прехвърлянето на функциите й към НАП от 1 януари. АДВ се занимава с принудителното събиране на невнесени данъци, осигуровки, глоби и др. Това означава налагане на запор на банковата сметка, заплатата или автомобила на длъжника, възбрана върху имота му и дори разпродажба на имущество.

Дълги години АДВ реално не се занимаваше със събиране на малки суми под 5000 лв., защото разходите за това надвишават многократно събраната сума. Кампании за тези малки вземания на държавата се правят по 1-2 пъти годишно и затова до момента събираемостта на повечето глоби в държавата е под 10%. Единствено глобите към КАТ влизат в хазната много по-лесно заради затягането на режима със Закона за движение по пътищата.

С вливането на АДВ в НАП от 1 януари се очаква събираемостта на глобите да се повиши чувствително. Хората ще трябва да се издължат, ако искат НАП да им издаде удостоверение за платени налози, което е необходимо не само за заем или участие в обществена поръчка, но и при издаване на куп разрешителни, например за оръжие. Сега подчинените на Красимир Стефанов издават годишно около 1 000 000 удостоверения за платени налози.

Очаква се леко подобрение и на събираемостта на местните данъци, макар че и в момента банките обикновено искат удостоверение за "чисти сметки" и от общините, особено при теглене на ипотечен кредит. "Реално НАП няма да обхване всички некоректни платци към общините, а само тези, срещу които трябва да бъдат предприети мерки по принудително събиране, т.е. тези, които сме предали за събиране на АДВ, а вече - на НАП", обясни вчера шефът на общинската данъчна служба във Видин Огнян Георгиев. Той добави, че НАП няма връзка с общинските информационни системи и затова няма как да обхване абсолютно всеки длъжник.

С промяната от Нова година остава и възможността заради неплатена глоба от 50 лв. заплатата или банковата сметка на нередовния длъжник да бъде запорирана. Просто това вече ще прави НАП, а не АДВ.

По принцип глобите по фишове и наказателни постановления трябва да се платят доброволно в двуседмичен срок от връчването им по сметката на ведомството, което ги е наложило. Ако това не стане, случаят вече ще се предава на НАП. Данъчните ще дават 7-дневен срок за доброволно плащане, но ако дългът не бъде платен и тогава, започва принудителното изпълнение - запор на имущество и в краен случай - разпродажба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА