Last news in Fakti

28 Декември, 2009 00:00 515 0

Във Варна построиха първата „пасивна къща”

  • въздух-
  • радушев-
  • къщата-
  • пасивните-
  • енергията-
  • пасивните къщи-
  • инж радослав радушев
Във Варна вече е факт първата "пасивна къща" в България. Този тип сгради се отопляват и охлаждат сами, и са с минимален разход на ток. Заради спестяването на значителни средства, в Западна Европа пасивните къщи вече са десетки хиляди.

Пасивната къща трябва да да е ориентирана на юг - югоизток и преди всичко да е добре изолирана. Това се постига с такъв тип стени и енергийноефективни прозорци. Печките и климатиците в нея се заместват чрез енергията на земята и самата къща. Влизащият въздух минава през вкопани в земята тръби, където повишава температурата си от почвата и влиза в този рекуператор.

"Влизащият въздух се подгрява от вече нагретия въздух от къщата, който излиза. Той отдава своята топлина на влизащия, по тоя начин се запазва топлината в къщата", каза инж. Радослав Радушев, технически консултант.

Топлият въздух влиза в стаите чрез вентилационни отвори. Пасивните къщи използват енергия от възобновяеми източници - слънчеви колектори или термопомпи, големи колкото хладилник. Вложените в строежа и оборудването инвестиции се връщат във вид на по-ниски сметки за ток, газ или парно. Защото енергията от природата е близо 80% и реално за ток се използват 20 на сто.

"Инвестицията е с около 10-15% повече от това, което би ми струвала една традиционна къща. Очаквам в експлоатация тази инвестиция да се възвърне в порядъка на 20-25 години", заяви Явор Радушев, собственик на къщата.

Една пасивна къща консумира шест пъти по-малко енергия. "Енергията на къщата, необходима за отопление, охлаждане и топла вода през цялата година се свежда до такива размери, че в края на краищата един лев на квадратен метър за цялата година е достатъчен, за да бъде осигурен микроклиматът", допълни инж. Радослав Радушев.

За сравнение, неизолиран апартамент гълта по два лева на квадрат месечно. "Един път икономически плюсове и ползи и от друга страна чувствителното подобряване на средата за обитаване. Тоест, имаме една къща, в която имаме постоянно подаване на свеж въздух и значително подобряване на комфорт", заяви собственикът на сградата.И докато, пасивните къщи на Запад са хит, у нас все още липсват каквито и да е стандарти и нормативна база.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА