Last news in Fakti

12 Януари, 2010 00:00 4 003 0

Спазариха за 10 млн. евро пощата в Пловдив

  • сградата-
  • тодор-
  • илиев-
  • имота-
  • бизнесмен-
  • телефонната-
  • фирма-
  • колев-
  • купувачът-
  • казанлък-
  • виваком-
  • следващите
За 10 млн. евро е спазарена Централна поща в Пловдив. Сградата на пъпа на града е поредният имот на БТК (сега Виваком), който се продава на парче и на кило. Очаква се продажбата да приключи тази седмица. Възможно било обаче тя да се проточи, каза за "Стандарт" адвокат Мария Шопова, която представлява кандидат-купувача "Булинвест". Все още съществуват спорове около точната квадратура на продаваните помещения. За сградата има разделителен протокол между БТК и "Български пощи" още от 1993 г.
Според документа телекомът притежава 70% от имота. Купувачът "Булинвест"-Казанлък е еднолична собственост на 35-годишния Тодор Иванов Колев от Стара Загора. Инвеститорът смята да превърне сградата на пъпа на Пловдив в търговски и административен център. От "Виваком" настояват като част от договора за продажба да получат правото да използват част от имота под наем на преференциална цена в следващите 10 г. Такива са повечето договори за продажба на апетитните сгради на БТК.

Купувачът Тодор Колев и брат му Николай имат бизнес в доста сфери. Те се занимават с търговия, със строителство, имат и финансово-брокерска къща. Малкият Тодор, който живее в Казанлък, е собственик на градския универсален магазин в Града на розите. Миналата година бе и сред инвеститорите на МОЛ-Казанлък, чието строителство заради кризата така и не стартира. За богатството и възможностите им се носят най-различни слухове.

Според някои те са получили от прословутите червени куфарчета с пари, за които споменават много мастити активисти на някогашната БКП в началото на прехода. Този слух се подклажда и от факта, че баща им Иван Колев е бил последният финансист на ОК на БКП в Стара Загора. След това известно време е бил шеф и на партийната фирма "Универс". Въпреки уж големите им възможности, двамата братя се славят и като не особено коректни партньори. През м. г. съдия-изпълнител е издирвал из цялата страна малкия Тодор за скромен дълг от 10-5 хил. лв.

Хотелиер взе палата в Слънчев бряг

Несебърският бизнесмен Илия Илиев е новият собственик на телефонната централа на БТК в Слънчев бряг. Сделката е финализирана преди месец и собствеността вече е прехвърлена, съобщи самият Илиев. Неговата фирма "Кондор" вече стопанисва сградата от 160 кв. м в курорта. През следващите 5 г. обаче купувачът няма да може да се разпорежда с имота. Това е било изрично заложено като условие в договора. "Условията бяха такива, че за да купя сградата, трябваше да се съглася през следващите 5 г. да я отдавам под наем на "Виваком".

Наемът не е никак висок, нещо от порядъка на 300 евро за месец", съобщи Илиев. Телефонната компания ще продължи да използва помещенията до края на 2014 г. След като наемателят се изнесе, Илиев планира да настани в сградата офисите на собствената си фирма "Кондор", която се занимава с хотелиерски бизнес.

Несебърският бизнесмен е водел преговори да купи и телефонната палата в Несебър, но до сделка не се е стигнало. От "Виваком" поискали един милион евро за сградата, която е строена през 1965 г. и се руши. Поставили и условие да останат в нея за срок от 12 г.

Централи в София стават банки

Две от големите централи на БТК в столицата ще станат банкови офиси. Това са досегашната основна административна сграда на бул. "Тотлебен" до Руски паметник и още един имот на бул. "Н. Й. Вапцаров", срещу бившето "София ленд". Преди там се помещаваше кол центърът на мобилния оператор "Вивател". И двете са купени от "Търговска банка Д" на турския бизнесмен Фуат Гювен. Собствеността вече е прехвърлена, каза за "Стандарт" Стоян Александров, шеф на банката. И в двата имота ще се помещават офиси на трезора. В сградата на "Вапцаров" БТК ще запази част от помещенията за срок от 10 г., а от тази на "Тотлебен" се изнасят напълно до март, когато всички служители на телекома се събират в новата им административна сграда на бул. "Цариградско шосе".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА