Last news in Fakti

22 Юли, 2022 22:17, обновена 22 Юли, 2022 22:26 69 789 32

Разпродават имотите на строителна фирма заради дългове

  • пловдив-
  • строител-
  • фирма-
  • дълг-
  • разпродажба-
  • комплекс

Част от комплекс на "Доринт билдингс" ООД е пуснат на търг от частния съдебен изпълнител

Пловдивска строителна компания вече попадна под ударите на рецесията и дълговата спирала. Заради задължения по огромен заем от банка, ипотека и залог на търговско предприятие, част от комплекса на "Доринт билдингс" ООД е пуснат на търг от частния съдебен изпълнител Людмила Мурджанова.

Собствениците са братята Тодор и Стефан Плачкови, които строят сграда на бул. "Дунав" 196А преди повече от десетилетие, уточнява Trafficnews.bg. Част от нея - голям магазин на приземния етаж, офисния етаж и подземния паркинг, остават собственост на фирмата и стават обект на залог на търговско предприятие.

Чрез дружествата си "Доринт" и "Доринт билдингс" братята са изтеглили огромен кредит от БАКБ, по който главницата е над 2,1 милиона евро без лихвите за просрочка. И двете фирми са запорирани, като всеки запор е на стойност 1 200 000 евро.

Поради тази причина част от заложените и ипотекирани имоти на „Доринт билдингс“ са пуснати на търг. Става дума за голям магазин с площ от над 600 кв.м. на приземното ниво на сградата, чиято първоначална цена е близо 1,2 млн. лева, 11 офиса с различна големина от 30 до 80 кв.м., както и 22 паркоместа в подземния паркинг. Според минималната цена на търговете, всички офиси са на обща стойност около 1 милион лева, а паркометата за около 460 хиляди лева. Всички търгове обаче са самостоятелни за всеки конкретен обект.

Ако частният съдебен изпълнител успее да продаде всичкото имущество, обявено за публична продан, с парите ще се покрият дългове от около 2,6 милиона лева.

Според експерти, разпродаването на активи на строителни фирми са лоши индикатори за бизнес климата. В строителния бранш в Пловдив отново се заговори за сериозни проблеми с финансирането. Скъпите материали и нарушените доставки заради войната в Украйна и коронавируса, както и сериозната икономическа рецесия и потребителска инфлация, замразиха проектите на много предприемачи.

Опитът показва, че падането на доминото от евтини кредити и мащабни проекти, води до фатални резултати. Затова опасенията са да не се стигне до ситуацията през 2008 година, когато много строители фалираха, след изтеглени големи суми от банки. Тогава редица комплекси – новоизградени и такива в строеж, станаха заложници на банки и частни съдебни изпълнители. Част от тях и до днес не са разпродадени.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъй е

    38 6 Отговор
    С Бориславова тънга-мънга нет!
  • 2 Аналозатор

    89 12 Отговор
    Започна срутването на имотите

    Коментиран от #8, #24

  • 3 Ще почакам

    56 8 Отговор
    да поевтинеят и като се договоря с ЧСИ то ще ги взема за без пари след година или две...

    Коментиран от #15

  • 4 Не е възможно

    20 9 Отговор
    Трябват още санкции изпълнения. А гинеколозите са най-добрите икономисти. Тенис раждат рецесията инфлацията и всичко останало.
  • 5 Коментар

    69 3 Отговор
    Такива ще са статиите следващите години !!!
  • 6 некой си

    93 5 Отговор
    2008г. ще ви се стори детска песничка. Проблемите които са заметени от дот ком балона,тези които са от от ипотечната експлозия от 2008г.,тези които са от тази псевдо корона вирусната бясна печатница на пари,това изкривяване от безумната политика на евтини пари и дотации на зомби компании,така помийно ще се врежат в сурата на тези псевдо икономист финансисти,че чак ум ще им зайде. Тази мега помийно сътворена криза е пътя към тоталната хегемония на един мастодонт на всичката най-алчна върхушка на планетата чиято цел е докато ангажира останалия свят с локални проблеми да обладае измършавелите им икономики. Това убегна на широката аудитория,че докато всичките се карат печели само един - този който ги е скарал по между им.

    Коментиран от #18

  • 7 Мреджани на кредит не се карат

    45 4 Отговор
    добре дошли в отбора на масовият българин.От де дошла парата там и отишла.Марш към борсата.Още едни правежи изгоряха колелото се върти.
  • 8 Грую

    72 7 Отговор

    До коментар #2 от "Аналозатор":

    Приятелю имотния пазар на България е най -сериозното му раково образувание защото ние като държава от банановия свят като стандарт нямаме потенцията да издържаме толкова много пиявици които цедят народа чрез неговата нужда. Обърни внимание,че дори едно животно си прави бърлога или свива гнездо и чак след това създава потомство. Сриването на такъв тумор който направи сумати народ роб на ипотеки може само да е най-прекрасното,доколкото наетите в сектора които в изключителната си част са нискоквалифицирани какъв е проблема да бъдат разпределени в други сектори. Всъщност ревът е на търтеите дето експлоатират работника на строежа и хахмака обикалящ покрай строежа,за тях лапачката свършва,а къв по голям кеф да видиш как търтея се гърчи да си търси храна. Грозната картина няма как да се опише с красиви думи и затова - който ял ял,който е.ал е.ал кака се омъжи - такъв е лафа.

    Коментиран от #9

  • 9 Ппдб

    61 0 Отговор

    До коментар #8 от "Грую":

    Ако е някое оод с минимален капитал, познай какво ще се случи?Ако малко познаваш материята ще си наясно, че няма да го отнесе инвеститорът, а най-вероятно тези, които са купили на зелено.

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Грую

    38 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ппдб":

    Точно и заради това в коментара си съм определил обикалящите покрай строежа като хахмаци. Доколкото написаното от теб си абсолютно прав ,имахме вземане даване с една строителна фирма от типа селска и като им поисках актуално състояние за оформяне на договора помежду ни и съответно за съпровождащата документация онея почнаха да преглъщат тежко и да мигат на парцали. Както и да е,не ни предоставиха въпросния документ но една наша бърза справка показа че фирмата е регистрирана с 5лв. капитал ако не се лъжа по спомени и няма регистрирана дори една бормашина . Те така де да се просълзиш,но то и при големи проекти изпълнителите са търтеи а реално подизпълнителите или в зависимост от лапачите подизпълнителите на подизпълнителите са сериозните хора,но ако не са на някого нещо си почват да заряват табели под асфалта.
  • 14 брокарка у Софеа

    8 7 Отговор
    язе са незнам що пише тука , ама сигур значи че имотето че рипнот
  • 15 реститут

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ще почакам":

    за съжаление си прав
  • 16 Бонго от Конго

    25 8 Отговор
    Филибето не е интересно. И без пари да ми ги дават , не вземам. На северното Черноморие изчаквам цените да слязат надолу. Там си струва.

    Коментиран от #23

  • 17 Софиянец

    16 7 Отговор
    Аз затова се изнесох в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна. Тука почти не плащаме ток - има 5 мегавата ветрогенератор и 10 декара фотоволтаици. Топлото е евтино, понеже къщите са с термопомпи. Пия вода от чешмата,защото под селото има минерален извор. Не ходя на отровни супермаркети, защото има био оранжерии и био магазини.

    Коментиран от #19, #26

  • 18 Бай Ганьо

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "некой си":

    Да и аз така мисля дано гръмне йелоустоун да ги приключи тея рептили извъртели
  • 19 пирамида

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Софиянец":

    значи си от прекараните
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Анонимен

    17 4 Отговор
    Следва финансова криза и фалит на банките !

    Коментиран от #25

  • 22 До Миленка и Антония

    18 0 Отговор
    Нали сте на ясно с имотните новини отвъд океана? Кога ще пишете тук как продавачите са почнали да свалят цените поради отлива на клиенти - всичко следствие от повишените лихви по кредитите!?
  • 23 Ахъ

    12 5 Отговор

    До коментар #16 от "Бонго от Конго":

    Ако имаш търпение-наистина изчакай! Руския ботуш като усвои приднестровието барабар с Молдова, пътьом през Одеса и пусне някоя и друга ракета от радост-сватбарската към Дуранкулак, имотите ще се сринат от основи...

    Коментиран от #27

  • 24 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Аналозатор":

    Утре ще минат на държавна, т.е. на наша издръжка по някоя нова схема за подкрепа на бизнеса. Вече няма дори да работят, а парите ще им се раздават.
  • 25 Мечтай си

    16 2 Отговор

    До коментар #21 от "Анонимен":

    Ще плащаш ипотека до пенсия. Две години ви зарибяваха и сега капана щракна.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Нерешителността е порок

    6 20 Отговор
    Познавам доста орица, дето от 2-4-6-8-10 години чакат да паднат цените :). Това няма да стане никога, сравнено с днешни нива. Познавам и други, дето станаха милионери от покупко-продажба точно на апартаменти. Кога и да купиш хубав имот в София, все си закъснял!

    Коментиран от #30

  • 29 Аз Кочо

    13 0 Отговор
    Мадам Легард каза: Ще вдигаме лихви, докато не върнем инфлацията до стабилните 2 процента. Така че фалити те тепърва предстоят. Не само в строителството. Дупе да ви е яко
  • 30 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Нерешителността е порок":

    Точно преди 10 години цените на имотите се бяха сринали. Пробвай пак, ама този път си подбери по-глупава публика.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.