Last news in Fakti

18 Януари, 2010 00:00 1 380 0

Търговци се връщат на битака заради високите наеми в моловете

  • търговци-
  • повечето-
  • кризата-
  • витрините-
  • магазини-
  • които-
  • магазина-
  • всеки
Бутиците обявиха фалит. Всеки ден в страната кепенците хлопват поне три магазина. Тревожната статистика се увеличава всеки ден, както и безработните в бюрата по труда.

Изникналите през последните години в цялата страна лъскави молове масово пустеят и повечето търговци се виждат принудени да опразнят помещенията заради непосилните наеми и ниските обороти. За да спасят бизнеса си, повечето търговци на дрехи се принуждават да продават стоката си като на битака - по пазарски сергии, чийто наем е в пъти по-евтин.

Една трета от бутиците в мол "Пловдив" например са във фалит отпреди Нова година, установи проверка на "Стандарт". Търговците са изчакали да изтекат годишните им договори и са затворили заради липсата на продажби.

Сред закритите бутици са един за марково бельо, два магазина за аксесоари, няколко за дрехи и един за парфюми и козметика. Вече близо месец освободените клетки стоят, без да бъдат наети от други търговци. Кризата под тепетата удари най-силно собствениците от централната градска част, тъй като при нулеви продажби повечето не могат да издържат на непосилните наеми. Около 20 магазина на Главната улица фалираха от началото на кризата. В повечето от тях се настаниха търговци на алкохол, кафе и цигари, които единствени твърдят, че не усещат стагнацията.

Лъскави магазини на пъпа на Варна също хлопват кепенците. Кризата прогони купувачите, а липсата на шопинг туристи доведе до фалити едни от най-големите обекти. Търговската улица, където наемите гонят космически висоти, не прави изключение. Всеки втори магазин е поставил табела за намаление от 30 до 70 процента. Следват надписи по витрините за разпродажба, за ликвидация, за акция по закриване. Затворени вече магазини пък чакат новите си наематели с табели на витрините за отдаване под наем. "Сега има голям избор от празни помещения. Кризата се отразява не само на нас, но и на собствениците, които ги дават под наем. Преди вземаха по 2000 лева и сега като останат без наематели, искат пак същите пари. Но вече няма кой да им ги даде", коментираха търговци.

В Русе фалират най-вече квартални бакалии и скъпарски магазини за обувки. Причината магазинчетата за хранителни стоки да затворят е в появата на големите хипермаркети. Агресивната реклама пък е част от малките уловки на старозагорските търговци за спасение в кризата. Витрините на магазините са изпълнени с дръзки покани към клиентите като "Граби и бягай!" или "Грабеж посред бял ден". В Търговище и Монтана продавачите също масово пропищяха от липса на клиенти и принудително затваряне. В София търговците в центъра все още удържат положението, но в крайните квартали магазините също фалират. Повечето от помещенията се наемат от продавачи, които ги правят м маркети "Всичко по левче".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА