Last news in Fakti

26 Януари, 2010 00:00 577 0

Пловдив губи 900 000 евро за Римския стадион

  • стадион
Преди година областната администрация спечели проект от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за цялостно експониране на Римския стадион в Пловдив. Правителството на Норвегия реши да отпусне 83,51% от общата сума 896 825 евро. През януари обаче стана ясно, че изпълнението на проекта

се бави от българска страна

Областният управител Иван Тотев съобщи, че е поискал удължаване на срока. В днешен Пловдив мястото е известно като „Дупката". През годините северната част на древния стадион стана място за изхвърляне на боклуци, сборище на наркомани и на бездомни животни. Разположените около него картини на художници

допълнително закриваха гледката

за туристи, уточни авторът на идейния проект проф. Тодор Кръстев. Затова общината намери ново място, на което да премести художниците въпреки техните протести.

Римският стадион на Древния Филипопол започва от днешния площад „Джумаята" и стига чак до Централна поща. Разположен е в ската между Сахат тепе и трихълмието. На него преди хилядолетия са се провеждали гладиаторски битки и спортни състезания. Тук са си давали арена Питийските, Александрийските и Кендрисийските игри. В момента до "Джумая джамия" се вижда само северната дъга на стадиона с 13 реда седалки, както и само засводеният северен вход и част от пистата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА