Last news in Fakti

16 Ноември, 2009 00:00 2 611 0

„Астория” - хотелът легенда на Златните, беше продаден навръх 10 ноември

  • астория-
  • хотел-
  • времето-
  • тогава-
  • години-
  • долара-
  • собственик-
  • първа-
  • цената-
  • златни-
  • пясъци-
  • златни пясъци
Хотел "Астория" е доста позавехнал, но пък е на пъпа на ЗлатнитеФото "Стандарт"Eдна от емблемите на Златни пясъци бе продадена на търг заради борчове. По ирония на съдбата сделката за хотел "Астория" стана навръх 10 ноември, точно 20 г. след падането на Тодор Живков. Наддаването за легендата предизвика повече сантименти и спомени, отколкото интерес към цената. Все пак по времето на соца комплексът се смяташе за черешката на тортата в курорта.

Досега "Астория" бе собственост на "Капси Турс" ООД на братята Красимир и Стефан Джанкови. Имотът беше обявен за продажба заради ипотечен дълг от 2,45 млн. евро към Първа инвестиционна банка. Началната тръжна цена бе определена на 3 019 350 милиона лева, а стъпката за наддаване - 301 925 лева. Седем оферти отвори на 10 ноември частният съдия-изпълнител Станимира Данова, която настоя представителите на медиите да напуснат залата. Цената на легендата стигна в наддаването над 5,6 млн. лева. Новият собственик обаче не пожела да се представи пред медиите.

"Астория Палас" е на пъпа на елитния курорт на първа линия на плажа и е в непосредствена близост до морето. Общата му застроена площ по документи е 2156 кв. м, а по скица - 2009 кв. м заедно с правото на строеж върху мястото, където е вдигната сградата. Един от първите хотели в Златни пясъци е построен през 1962 г. Тогава генерален директор на "Балкантурист" е бил Илия Несторов. Навремето на това място е имало дървена къща на собственик от село Кичево. Преди там се е намирал първият участък за охрана - през далечната 1957 г., разказват в юбилейната си книга за 50 години Златни пясъци, авторите и доайените в курортното дело Борис Калинков и Петър Дойчев. Те проследяват историята на хотелския сектор и посрещането на първите чешки туристи. Летовници се разхождали с камили по това време пред "Астория". Екзотичните двугърби вече са само в спомените на ветераните от туристическия бранш. Те припомнят, че в хотела навремето е отсядал и скандалният английски милионер Джон Блум.

Той пристигал тук със собствен кораб и наемал с жена си апартамент. По времето на соца Блум получил монополни права да води туристите от Острова, като обещавал над 100 хиляди поданици на короната годишно у нас. Тогава срещу българското правителство и комитета по туризъм скочили всички английски туроператори."Астория" се слави най-вече с култовия си нощен бар, единствен по цялото Черноморие през 70-те и 80-те години. Държавата е инвестирала стотици хиляди, за да лъсне вариетето по италиански лиценз. Това била единствената дискотека със светещ под и лъскави въртящи се кълба, както и още куп за времето си интересни атракции. Входът бил 10 лева, а тузари и баровци запазили седмици по-рано места за скъпарската дискотека.

От бранша тези дни се чуха различни противоречиви мнения за сделката с "Астория". Според някои това е хотел с малък капацитет от 160 места, само три звезди, без басейн, стар и амортизиран. Цената е прекалено висока, категорични са познавачи. Според други за 5,6 милиона лева не може някой да си мисли, че може да купи хотел в центъра на Златните. Всички обаче се питат как може собственик на комплекс на първа линия да не е в състояние да си обслужва борчовете.

В бранша припомнят станалите известни скандални разкрития от бялата книга за управлението на СДС. През времето на правителството на Костов братята Джанкови са се сдобили с "Астория" и съседния "Морска звезда" (сега "Астория бийч") за общо 3,566 млн. долара. През1999 г. във "Капси тур" ООД държавното предприятие "Ръководство въздушно движение" налива близо 1,6 млн. лева, а следващата година - над 3 млн. лв. с договор за 10 години профилактика и рехабилитация на работещите. В същото време пилотите, които отсядали в двата хотела, плащали рекордните 92 долара за една нощувка при средна цена на хотелите тогава - 30 долара на нощ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА