Last news in Fakti

9 Декември, 2009 00:00 1 315 0

Дубайският Вавилон: блясък, разкош, а сега и упадък

  • дубай-
  • които-
  • емирството-
  • долара-
  • време-
  • уърлд-
  • западняците-
  • хектара-
  • могат-
  • света-
  • мохамед-
  • баровете-
  • хотел-
  • дубай уърлд-
  • шейх мохамед-
  • след като-
  • нито един град
Стремежът към голям икономически растеж с много бърза скорост доведе емирството до провалДубай е обречен на провал, тъй като нито един град или регион не може да издържи на подобен ръст на строежите, твърдят експерти.

Емирството Дубай, което за десетилетие се опита да се превърне в Манхатън на Персийския залив, в последните дни изглежда може да се окаже скъпа имитация на Содом и Гомор. Тук няма сяра, няма отмъстителен Бог, но все още съществуват ужасните последствия от хедонистична оргия на разхищението.
Дубай, поне до съвсем скоро, бе световната столица на алчността; Леголенд на богаташите, където безвкусни търговски центрове, изкуствени острови и безсмислени небостъргачи бяха издигнати за много кратко време. Тук богаташи наемат хотелски стаи за по над 6600 долара на вечер. Всичко е построено върху пясък, но след като бизнесът, който е в основата на Дубайската империя, разкри черна дупка от 80 млрд. долара, разбрахме, че всъщност строителният бум се дължи на заеми и на почти робски труд.

Дубайската мечта в голямата си част е дело на покойния шейх Мактум и на наследника му, настоящия управник шейх Мохамед. Ден преди да бъде обявена новината за дълговете на Дубай шейхът бе в Лондон. Според националната информационна агенция на Обединените арабски емирства (ОАЕ) британският премиер Гордън Браун заявил, че е "впечатлен от бързото възстановяване на ОАЕ от кризата и че благодарение на мерките, предприети от властите в Дубай, икономическият срив е оказал минимален ефект върху страната".

Допреди няколко дни това беше истина

Инвеститорите се надпреварваха да впечатляват шейха с от странни, по-странни проекти на годишното изложение за недвижими имоти "Ситискейп", провеждано в Дубай. Сред проектите, които вече са построени, са писти за ски в пустинята и най-големият в света търговски център с 1200 магазина, аквариум, обитаван от 400 акули. Купувачи се тълпяха на опашки в продължение на часове, за да получат шанс да се сдобият с имот, а десет минути по-късно те го продаваха на някой от последните на опашката, но с печалба от над 16 000 долара.

Докато икономиката процъфтяваше, животът в емирството кипеше. Дубай бързо се превърна в любимо място на руските гангстери, на филмовите звезди от Боливуд, на британските футболисти и техните съпруги или любовници. Дейвид Бекъм и Майкъл Оуен бяха сред тези, които пръснаха милиони за имоти на Палмата, но се говори, че Брад Пит и Дензъл Уошингтън също са се сдобили с домове тук.

Парис Хилтън снима епизод от своето риалити шоу в баровете и търговските центрове в града тази година. Всяка вечер пред хотел Grosvenor, който е известен с баровете си, можеше да се види паркирана колекция от най-скъпите спортни автомобили в света. "Скоро всеки Граф Монте Кристо ще бъде в Дубай. В следващите 10 години само богати и известни хора ще живеят тук", бе цитиран да казва един шейх. А прислугата? "Надявам се дотогава роботи или клонинги да могат да вършат всичко".

С парите на западняците идва и културата на Запада. Въпреки че на жителите-чужденци им е необходимо специално разрешително, за да могат да употребяват алкохол в домовете си, спиртни напитки се предлагат в баровете на хотелите. Специално организирани партита, на които се пие алкохол, са предпочитан начин за прекарване на времето в петък следобед. Докато мюсюлманите прекарват целия ден в молитви в джамиите, то западняците се напиват до безпаметност.

Заради едно от тези партита, сдобили се с позорна слава, двама британци попаднаха под ударите на строгите закони, прилагани в страната. През юли 2008 г. Мишел Палмър (36 г.) и Винс Акърс (34 г.) бяха осъдени на по три месеца затвор заради непозволен секс на плажа. Не след дълго британските граждани Марни Пиърс и Сали Антия бяха хвърлени зад решетките за прелюбодейство, след като съпрузите им разказали на полицията, че двете имат извънбрачни връзки.

Бурдж Дубай, който със своите 818 метра е най-високият небостъргач в света, изчезва в облаците, издигащи се високо над това емирство на противоречията. Твърди се, че жителите на по-спокойното и по-богато емирство Абу Даби, намиращо се на около 100 км, клатели глави, изумени от количествата пари, които съседите им харчат. Строежите в Абу Даби, като например спиращата дъха писта "Яс Марина", използвана за състезанията от Формула 1, са внимателно проектирани.

Дубай просто строи по-големи и по-големи сгради, като почти не се замисля за градоустройството. И то е обречено на провал: нито един град или регион не може да издържи на подобен ръст - особено след като петролът, който е в основата на строителния бум, бавно намалява. Финансовата криза просто влоши проблемите на икономиката на Дубай, които от доста време съществуват. Финансовите пазари се стреснаха от съобщението на компанията "Дубай Уърлд", която строи известния остров Палма Джумейра, че иска замразяване на плащанията по дълга си, възлизащ на 60 млрд. долара. Банките в Лондон и Единбург като HSBC и Роял банк ъф Скотланд са отпуснали на "Дубай Уърлд" заеми, възлизащи на милиарди долари. Сега съществува голяма вероятност те да загубят голяма част от отпуснатите на компанията средства, ако "Дубай Уърлд" обяви фалит.

На Палмата се намира хотел "Атлантис" - внушителна постройка от две кули, свързани с мост. Кайли Миноуг пя по време на откриването им миналата година, а невероятната заря се виждаше от километри - продължилата една нощ веселба струваше 20 млн. британски лири. "Дубай Уърлд" не можеше да избере по-неподходящо време за откриването на седемзвездния хотел.

Привличането на западни туристи е един от стълбовете на растежа на БВП на Дубай, но западняците сериозно ограничиха харчовете си и туристическата индустрия на Дубай започна да се разклаща. Страхът сега е, че мечтите на шейх Мохамед могат да се превърнат в икономически кошмар не само за емирството, но и за целия свят.

Богатствата на Дубай

Милиони долари са инвестирани в страстите на шейх Мохамед: чистокръвните състезателни коне. В Нюмаркет той притежава конезавода "Далхам Хол" и конюшните "Годолфин". Шейхът е собственик на 1600 хектара земи в Ирландия и това го прави най-големия фермер в страната. Той също така притежава 2800 хектара заградени места около хиподруми и 2000 хектара земеделска земя. Други активи, собственост на инвеститори от Дубай, включват:
- Презокеанския лайнер QE2, който в момента се намира в Кейп Таун;
- Офис сградата Adelphi на улица "Странд" и Grand Buildings на площад "Трафалгар";
- 20% от акциите в "Цирк дьо Солей", канадска циркова трупа;
- Хотелската верига "Травеллодж";
- Дял в "Мерлин Ентъртейнмънтс", която е собственик на Музея на Мадам Тюсо и на др.
- Шотландското игрище за голф "Търнбери";
- Тенис клубове "Крис Евърт" в САЩ;
- Ски курорт в Аспен, Колорадо;
- 21% от акциите в Лондонската фондова борса;
- Фериботната компания P&O


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА