Last news in Fakti

28 Април, 2010 00:00 3 511 0

Дават автогарата в Разград за мол

  • разград-
  • мол

Парцел, подходящ за строителството на мол, е обявен за продан в интернет. Оказва се, че върху него се намира единствената действаща автогара в Разград. При евентуална сделка градът ще остане без гара за автобуси.

Имотът е обявен за продан срещу 1,5 милиона евро без ДДС от брокер на банков клон в Русе. Според предположенията от два дни автогарата, която в момента е в активите на "Автобус транс инвест", наследник на някогашния ДАП, е била ипотекирана срещу кредит. Основният акционер Боян Минчев отказва подробности и твърди, че ставало дума за комисионен договор.

"Ще искаме ограничения - ако бъде извършена продажба на гарата, да бъде запазен предметът на дейност за срок от две години", коментира заместник-кметът на Разград Любомир Цонев.

Справка в "Държавен вестник" показва, че автогарата е продадена като част от разградския ДАП - "Автобустранс", с решение на Агенцията по приватизация от края на 1998 година. Купувач първоначално на 80 процента от акциите е работническо-мениджърското дружество "Автобус транс инвест", а постигнатата цена е 467 200 деноминирани лева.

Плащането е масово практикуваното по онова време: 50% в дългосрочни облигации по външния дълг и/или инвестиционни бонове и 50 на сто изцяло в инвестиционни бонове срещу задълженията за инвестиции в размер на 112 000 лв. и разкриване на три работни места. Тогава 40% от акциите са на физически лица, а 32 на сто от капитала се придобиват от управителя на държавната фирма Боян Минчев. Впоследствие е изкупен и оставащият държавен дял.

Агенцията за приватизация поставила като условие за продажбата и изискването гарата да запази предмета на дейност за срок от три години, считано от момента на прехвърляне на акциите, показа справка на "Монитор" по решение 714 на АП от 1998 година. Тригодишният срок обаче е изтекъл още в края на 2001 година. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА