Last news in Fakti

20 Юли, 2010 17:00 3 173 1

Еко сградите са все още непознати у нас

  • еко-
  • зелени сгради-
  • офис

„Зелените сгради” са все още непозната територия за българския имотен пазар. Доказателство за това е, че в момента в София има само две сгради, които притежават сертификат за екостроителство LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) – американското посолство и новоизградената офис сграда в комплекса Sofia Airport Center. След началото на кризата обаче се обръща все по-голямо внимание на качеството затова и част от предприемачите, които оперират на пазара в момента, се насочват към него. Има ли обаче интерес към „зелени сгради” у нас и по-лесно ли се отдават подобни имоти в Западна Европа? На тези въпроси отговаря Джулиан Едуардс – изпълнителен директор на Tishman Management.

- Господин Едуардс, какъв процент от офис сградата, която трябва да бъде пусната в експлоатация през есента, е наета?
- Към момента сме провели разговори с голям брой хора, но все още не сме подписали конкретни договори за наеми. Очакваме това да се случи преди окончателното завършване на сградата. В логистичният център процентът на запълняемост е 70%.

- Какъв тип компании проявяват интерес към наемане?
- Основно са световни компании, не само български, но със сигурност имат влияние и тук на българския пазар.

- Смятате ли, че българинът знае какво получава, когато му се предлага офис в „зелена сграда”?
- Мисля, че постепенно българите осъзнават какво означава това. Преди няколко месеца се и проведе конференция на подобна тема. Има и редица статии в български издания и българите вече знаят какво означава „зелена сграда”.

- Какви виждате пазара на офис площи, след излизането на пазара на Sofia Airport Center?
- Съзнаваме и разбираме, че в София пазарът на офис сгради е прекомерно зает, но знаем, че имаме продукт, който ще бъде привлекателен за световни компании, търсещи екологосъобразни здания. Сгради, които се управляват по западен стил и такива, които са разположени в комплекс с много офис сгради, а не единични постройки в центъра на града.

- Какви маргетингови стратегии ще приложите за привличането на наематели в контекста на кризата?
- Трябва да бъдем много творчески насочени в това отношение и отворени за посетители, които да идват в сградата да я разгледат и когато се срещнат с техни колеги да споделят впечатленията си от нея. Също така сме готови да работим с посреднически агенции и да плащаме пълната комисионна.

- В световен мащаб офис сградите които са екологични по-лесно ли се отдават под наем, т.е. кризата по-малко ли се отрази върху тях?
- Да, много по-лесно. И на американската и на европейската фондови борси има компании, които трябва да наемат „зелена сграда” преди да могат да се настанят в традиционна.

Текст и снимки:
Милена Богданова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ....

    0 0 Отговор
    Наистина ли? Просто толкова са закъсали - че се чудят откъде и какво да продават и какво да му измисляти преизмислят на н-плюс безкрайност.